Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Különleges gazdasági övezetet hozott létre a kormány Pakson


A Paksi Atomerőmű 2019. június 25-én
A Paksi Atomerőmű 2019. június 25-én

Különleges gazdasági övezetet hozott létre a kormány Pakson. A rendelet augusztus 1-jétől hatályos, és azzal jár, hogy a jövőben alig részesül a helyi adókból a város, ahol az atomerőmű bővítésével az ország legnagyobb beruházása zajlik, és amely júniusban ellenzéki polgármestert választott.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet szerint a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paks közigazgatási területén elhelyezkedő, az atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő ingatlanokat – írja az intézkedésről először beszámoló 24.hu.

A rendelet szerint a Tolna vármegyei önkormányzat

  • szerzi meg a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz szükséges önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát,
  • kapja a helyi adókötelezettségből származó bevétel 62,5 százalékát,
  • gyakorolja a területen a feladat- és hatásköröket.

A helyi adókötelezettségből származó bevétel 37,5 százaléka Bács-Kiskun vármegye önkormányzatát illeti.

A bevétel legfeljebb három százalékát lehet a megyei önkormányzati feladatokkal kapcsolatos működési költségekre, a bevétel legfeljebb 17 százalékát lehet a megyei önkormányzat beruházásaira költeni. A maradékon osztoznak a két megye beruházással közvetlenebbül érintett települései.

Tavaly 5,9 milliárd forintot fizetett ki a városnak helyi adók címén az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

A júniusi helyhatósági választáson leváltották a város fideszes vezetőjét, helyére az MSZP-s, de a Deák Ferenc Egyesület színeiben induló Heringes Anitát választották polgármesternek. Szerinte ha elvonják a várostól az adóalapot, és romlik a helyiek életminősége, az elvándorlást indíthat el.

Ugyanezt lépte meg a kormány egyébként Gödön 2020-ban. A Covid alatt különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Samsung gyár és környezete területét, a város egyetlen fillért sem kapott az iparűzési adóból, a pénzt átirányították Pest vármegyéhez.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG