Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel külügy keményen visszaszólt Orbánnak, Putyinékkal javasolják az uniót Magyarországnak


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egyeztetése Moszkvában 2024. július 5-én
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egyeztetése Moszkvában 2024. július 5-én

Nem Lengyelország üzletel Putyinnal, hanem a nemzetközi közösség peremére szorult Orbán – közölte Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes. Emellett ajánlotta, hogy Orbánék lépjenek ki az EU-ból, ha ennyire utálják, és hozzanak létre uniót a Putyinhoz hasonló autoriter vezetőkkel. Orbán Viktor szombaton, tusnádfürdői éves szónoklatában Lengyelországot kezdte támadni, erre reagált a lengyel külügy.

„Mi nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán miniszterelnökkel, aki a nemzetközi közösség peremére szorult mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban” – reagált vasárnap Władysław Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel állami hírügynökség szerint.

Orbán Viktor ugyanis július 2-án, szokásos éves tusnádfürdői beszédében élesen támadta Lengyelországot és a lengyeleket, többek között azzal vádolva őket, hogy Oroszországgal üzletelnek.

„A lengyelek a legszemforgatóbb és legálságosabb politikát csinálják Európában (…) morálisan kioktatnak minket, miközben lelkesen üzletelnek közvetítőkön keresztül Oroszországgal” – mondta a magyar miniszterelnök.

A lengyel külügyminiszter-helyettes vasárnap azt is közölte, hogy Orbán politikája jelenleg EU-ellenes, ukránellenes és lengyelellenes. Hozzátette, hogy Orbán Viktor blokkolja azt a Lengyelországnak járó kétmilliárd złoty (nagyjából 185 milliárd forint) uniós visszatérítést, amely az Ukrajnának átadott katonai felszerelésekért járna a közös költségvetésből.

Bartoszewski szerint Orbán beszédét az Egyesült Államok budapesti nagykövete is nagyon negatívan kommentálta vasárnap, „mert támadás volt Lengyelország, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO ellen”.

„Nem igazán értem, hogy Magyarország miért akar tagja maradni olyan szervezeteknek, amelyeket annyira nem szeret, és amelyek állítólag olyan rosszul bánnak vele” – tette hozzá.

„Miért nem hoz létre uniót Putyinnal és néhány hasonló típusú autoriter állammal? Ez így megy: ha nem akarsz tagja lenni egy klubnak, bármikor kiléphetsz” – mondta a lengyel külügyminiszter-helyettes.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG