Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemző Tusványosról: Lendületes Orbán-beszéd a jelen gondjai helyett történelmi távlatokkal


Milbacher Dániel szerint a Fidesz érzi a politikai veszélyt, ezért Orbán saját politikai mozgásait akarta keretezni. Nagyívű magyarázatot adott, ami koherens politikai cselekvéssé állhat össze a választóknak. Így akarja visszavenni a napirend uralását, a híveit pedig újra egy ösvényre terelni.

Itt tudja megnézni a videópodcastot:

Ha inkább csak hallgatná a beszélgetést, ide kattintson:

Elemző Tusványosról: Lendületes Orbán-beszéd a jelen gondjai helyett történelmi távlatokkal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:36:43 0:00

Öt gondolat a podcastból:

(1) Milbacher Dániel, a Polémia Intézet tanácsadója szerint Tusványos hagyományos esemény, az állandóságot mutatja, semmi nem írhatja felül a koreográfiáját, abszolút illeszkedik a Fidesz mitológiájába. Az, hogy Orbánt egy huszárkapitány fogadta, fontos szimbólum, a hadi rátermettségét mutatja a választóknak: ő a hadvezér, aki meg tudja védeni az országot.

(2) A szakértő úgy látja: Orbán március 15-i beszédéhez képest most nagyon dinamikus és lendületes volt, nagyot merített. Olyan témával foglalkozhatott, amely jobban érdekli. Élvezte a beszédét, igyekezett rendszerbe foglalni a világban zajló folyamatokat. Elmondta azt a szókészletet, amellyel leírhatók a világjelenségek, ezáltal gondolatmankókat adott saját választóinak.

(3) A békemisszió nem kapott akkora hangsúlyt, Orbán azt inkább folyamatban lévő, aktuális ügynek és nem hosszú távú politikai terméknek tekintheti. Nagy képet akart felvillantani, miközben irgalmatlan történelmi távlatokba ment bele. Nagy tétet tett az asztalra. Végig többes számban beszélt, miközben több popkultúrás utalást használt, ahogy más beszédeiben is szokta.

(4) A szakember úgy véli: Orbán meg akarta magyarázni a politikai mozgásait, amire valóságkeretet és nagyívű magyarázatot adott, ezzel erősítette az „Orbán Viktornak igaza lesz” toposzt. Mivel ő mindent lát előre, már most képes befolyásolni a jövőt. Mindez a választók szemében koherens politikai cselekvéssé állhat össze, amivel Orbán vissza akarta venni a napirend uralását, a híveit pedig újra egy ösvényre terelni. Ennek a központi eleme a nagy magyar stratégia.

(5) Orbán meghirdette Magyarország stratégiáját, kijelölt egy irányt, amelynek az a lényege, hogy nem kell beállni egyik oldalra sem. A Fidesznek ugyanakkor szüksége van a megújulásra, be kell vonnia a fiatalokat a politikába. Erre Orbán megteremtette a teret egyik oldalon a liberális, latte avokádós, öntetszelgős politikusoknak, a másikon pedig a nemzeti érzelmű, vagány fiataloknak. A két csoport harca fog dönteni a nagy stratégiáról, amely befolyásolja Magyarország sorsát.

  • 16x9 Image

    Lampé Ágnes

    Lampé Ágnes több mint másfél évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját a 168 Óránál kezdte, dolgozott a Médiapiacnak, a 24.hu-nak, több tanulmányt írt a Médiakutató számára. Éveken át vezette a Klubrádió több politikai és közéleti műsorát. Dolgozott az ATV és a Spirit FM politikai és közéleti műsoraiban. A Komlósi Oktatási Stúdió és ELTE Médiatanszékének tanára.

XS
SM
MD
LG