Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Létfontosságú a civilek védelme – mondta Blinken Izraelnek a gyilkos bejrúti légicsapások után


Súlyos károkat szenvedett ez az épület is a Bejrút elleni légicsapások során. A kép 2024. október 10-én készült
Súlyos károkat szenvedett ez az épület is a Bejrút elleni légicsapások során. A kép 2024. október 10-én készült

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte: Washington továbbra is azon dolgozik, hogy elejét vegye egy nagyobb háborúnak a Közel-Keleten, és sürgette Izraelt, hogy védje meg a civileket, miután 22 embert öltek meg a Bejrút központja ellen intézett légicsapások.

Blinken egy nappal azután beszélt erről, hogy izraeli légicsapások vettek célba két épületet Bejrútban, amelyek közül az egyik teljesen összeomlott. „Továbbra is intenzíven dolgozunk azon, hogy elejét vegyük a még szélesebb körű konfliktusok kialakulásának a térségben” – mondta újságíróknak Laoszban egy kelet-ázsiai csúcstalálkozó után, hozzátéve: létfontosságú, hogy Izrael biztosítsa a civilek védelmét a konfliktus alatt.

Libanoni források szerint legkevesebb egy magas rangú Hezbollah-vezető volt a támadások célpontja. Ez már a harmadik ilyen akció Bejrút ellen azóta, hogy az izraeli hadsereg múlt hónapban hadjáratot indított Dél-Libanonban az Iránnal szövetséges Hezbollah milícia ellen, megidézve egy átfogó regionális háború rémét.

A Hezbollah televíziója, az al-Manar a légicsapások után azt jelentette, hogy kudarcot vallott a kísérlet Vafik Szafa, a csoport egyik legmagasabb rangú biztonsági tisztviselőjének megölésére. Mint mondta, Szafa nem volt egyik célba vett épületben sem. Biztonsági források szerint ő vezeti a Hezbollah összekötő és koordinációs egységét, amely az együttműködésért felel a libanoni biztonsági szervekkel.

Eközben a Hezbollah október 10-én folytatta rakétatámadásait Izrael ellen. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölték, hogy több, Izrael felé tartó drónt fogtak el.

Ugyancsak október 10-én a Gázai övezet egyik iskoláját érte izraeli légicsapás, legkevesebb 27 ember halálát okozva – közölték palesztin egészségügyi tisztviselők. Az izraeli hadsereg azt állította, hogy „precíziós csapást mért terroristákra”, akiknek a parancsnoki és irányítóközpontja az iskolában működött. „Ez újabb példa arra, hogy a Hamász terrorszervezet szisztematikusan visszaél a polgári infrastruktúrával, megsértve a nemzetközi jogot” – áll az izraeli katonai közleményben.

Az Egyesült Államok és az EU által terrorszervezetként nyilvántartott Hamász palesztin fegyveres csoport tagadja a vádakat. Az iskolában menedéket keresők azt mondták, hogy a légicsapás segélymunkások találkozóját érte, és további 54 ember megsebesült.

Izrael továbbra is csapásokat mér Gáza-szerte a szerinte militáns célpontokra, miközben a Hamász fegyveresei ellen harcol még így is, hogy a háború kiterjedt a libanoni Hezbollahra, és tovább nő a feszültség Iránnal.

Egy másik október 10-i incidensben az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőinek közlése szerint izraeli harckocsi lőtte Nakura városában a főhadiszállásukat, eltalált egy megfigyelőtornyot és megsebesített két békefenntartót. A sérült békefenntartók állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra.

Az ENSZ békefenntartó missziója – az UNIFIL – közleménye szerint az izraeli erők egy közeli bunkert is lőttek, amelyben a békefenntartók menedéket kerestek, és megrongáltak járműveket, valamint tönkretették a kommunikációs rendszert.

Az olasz védelmi minisztérium tiltakozásul bekérette Izrael nagykövetét, Guido Crosetto védelmi miniszter pedig egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „az izraeli erőknek a támaszpont ellen elkövetett és ismétlődő ellenséges cselekményei (…) háborús bűnnek minősülhetnek”. Hozzátette, hogy Olaszország hivatalos magyarázatot kért, „mert ez nem tévedés volt”.

A francia külügyminisztérium közölte, hogy francia katona ugyan nem sérült meg az incidensben, de így is magyarázatot követel.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG