Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

London és Washington szerint Irán oroszországi rakétaszállításai veszélyes eszkalációt jelentenek


Antony Blinken és David Lammy a brit fővárosban 2024. szeptember 10-én
Antony Blinken és David Lammy a brit fővárosban 2024. szeptember 10-én

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter szerint veszélyes eszkalációt jelent és Európa biztonságát fenyegeti, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak.

Az amerikai diplomácia vezetője azzal vádolta Moszkvát, hogy a fegyverszállításokért cserébe egyebek mellett nukleáris technológiával látja el Teheránt. „Oroszország megkapta a ballisztikus rakétákat, és valószínűleg heteken belül be is veti őket ukrán emberek ellen Ukrajnában” – mondta.

Blinken londoni találkozóinak egyik központi témája az ukrajnai háború, a héten Kijevbe is ellátogat brit kollégájával együtt. Lammy szintén elítélte az iráni fegyverszállításokat, amelyet jelentős eszkalációnak nevezett. Szavai szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság teljesen egyetért a rosszindulatú iráni tevékenységek elleni fellépés szükségességében a térségben és azon túl. Washington újabb szankciókat is bejelentett Teheránnal szemben.

Míg Teherán határozottan visszautasította a rakéták szállításáról szóló vádakat, a Kreml nem tagadott, ehelyett az iszlám köztársasággal folytatott együttműködést méltatta „a legérzékenyebb területeken”. Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője megerősítette, hogy látták az iráni rakétaszállításokról szóló jelentést, amelynek tartalmát nem is igazán tagadta. „Nem mindig igazak az ilyen információk – közölte. – Irán fontos partnerünk, fejlesztjük a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatainkat, fejlesztjük az együttműködésünket és a párbeszédünket minden téren, beleértve a legérzékenyebb területeket is” – fűzte hozzá.

Az iráni kormány tagadta a rakéták szállítását. „Határozottan visszautasítjuk azon állításokat, amelyek Irán szerepéről szólnak az egyik háborús fél részének juttatott fegyverexportban” – jelentette ki Nasszer Kanani külügyi szóvivő.

A The Wall Street Journal múlt pénteken írt arról, hogy Teherán rövid hatótávolságú rakétákat szállított Oroszországnak. Az amerikai Fehér Ház arra figyelmeztetett az ügy kapcsán, hogy a ballisztikus rakéták szállítása drámai eszkalációt jelentene Irán Oroszországnak nyújtott támogatásában.

Elemzők szerint a lövedékeket az ukrajnai háborúban használhatják, ahogy a korábban Észak-Koreából érkező ballisztikus rakétákat is.

Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára, volt védelmi miniszter augusztusban Teheránban járt.

Oroszország az ukrajnai invázió első hónapjai óta használ iráni gyártású támadódrónokat.

Lángokban áll a donyecki Novohrodivka, miután a területre behatoltak az oroszok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00
Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG