Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz kémeknek nyitja ki az EU kapuját az új magyar szabályozás – mondja az Európai Néppárt


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2024. július 5-én
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2024. július 5-én

Manfred Weber, a néppárt elnöke arra kéri az EU vezetőit, hogy minél hamarabb hozzanak ellenintézkedéseket a schengeni övezet védelme érdekében.

Július elején jelent meg azoknak az országoknak a listája, ahonnan Magyarország vendégmunkásokat fogad, és ahonnan ezért könnyebben, akár biztonsági ellenőrzés nélkül is be lehet jönni az országba, és dolgozni. A listára egyebek mellett felkerült Belarusz és Oroszország is.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke emiatt most levelet küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amelyben arra kéri, hogy minél hamarabb intézkedjenek az ügyben. A levelet a Financial Times ismertette.

Az új magyar vízumszabályozás lehetővé teszi, hogy orosz állampolgárok átvilágítás nélkül érkezzenek az Európai Unió területére, akadálytalanul mozogjanak a nagy részén, ez pedig „komoly nemzetbiztonsági aggályokat vet fel” – írja Weber.

Az EPP elnöke szerint megkérdőjelezhető az új magyar szabályozás szükségessége, és arra figyelmeztet, hogy „kiskapukat nyithat a kémkedésnek, és lehetővé teszi, hogy oroszok nagy számban lépjenek be Magyarországra minimális ellenőrzés mellett, ami komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent”. A szabályozás azt is lehetővé teszi Weber szerint, hogy az uniós korlátozásokat megkerülve oroszok szabadon mozogjanak a schengeni övezeten belül. Ezért arra kéri az uniós vezetőket, hogy szigorú intézkedéseket léptessenek életbe a schengeni övezet védelmében.

XS
SM
MD
LG