Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállapodott a Mol az orosz kőolaj szállításáról


A Mol benzinkútja Balatonfüreden 2022. június 26-án
A Mol benzinkútja Balatonfüreden 2022. június 26-án

A cégcsoport közleménye szerint megállapodásokat kötöttek kőolajszállítókkal és csővezeték-üzemeltetőkkel a kőolaj folyamatos szállításának biztosítására a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból Beloruszon és Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába.

A megállapodások értelmében a Mol 2024. szeptember 9-i hatállyal a belorusz–ukrán határon veszi át az Oroszországból érkező kőolaj tulajdonjogát.

A szállítási megállapodások és a kőolaj átvételére vonatkozó új eljárás teljes mértékben megfelel az összes vonatkozó szankciónak és rendelkezésnek, beleértve az Európai Unió és Ukrajna szankcióit is – közölte a társaság a tőzsde honlapján.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter: Amíg a Lukoil nem szállíthat, blokkoljuk a kifizetést Ukrajnának

Szabó Gabriel, a Mol-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy az új megállapodás fenntartható megoldást kínál az Oroszországból érkező kőolaj szállítására a Barátság kőolajvezetéken.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 22-i Kormányinfón már beszélt a körvonalazódó megoldásról. Azt mondta, hogy a kőolaj ugyanolyan mennyiségben jön, mint korábban, költségesebb lesz a szállítás, de „biztosítható a kőolajellátás a tranzit szempontjából veszélyes vonalon”.

Mint arról részletesen írtunk ebben a cikkben, egy június 24-én kiadott ukrán elnöki rendelet melléklete okozta az olajszállítási stopot, amelyben az áll, hogy a legnagyobb, magánkézben lévő orosz olajcég nem bérelheti ki tranzitra az ukrán olajvezeték-hálózatot (márpedig ebből a szállítások azonnali leállása következik, hiszen a Lukoil a Mol Csoport legnagyobb beszállítója).

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG