Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghosszabbították Kiss László óbudai polgármester letartóztatását


Kiss László felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2024. március 27-én
Kiss László felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2024. március 27-én

Három hónappal meghosszabbította a bíróság a korrupcióval gyanúsított DK-s óbudai polgármester letartóztatását. Kiss László a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el az ismerősétől, akinek a vállalkozása cserében önkormányzati megbízásokhoz jutott.

December 16-ig meghosszabbította a bíróság Kiss László óbudai polgármester letartóztatását – tudta meg a Magyar Nemzet Zamecsnik Pétertől, a gyanúsított ügyvédjétől. A végzés még nem jogerős.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kiss László DK-s óbudai polgármestert augusztus 14-én vitték el kihallgatni a rendőrök. Nem sokkal később kiderült, hogy letartóztatták, egyebek mellett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolja az ügyészség egy régóta húzódó ügy új szálaként.

A kormányközeli lap információi szerint egy korábban elfogott gyanúsított döntött úgy, hogy vádalku keretében Kiss Lászlóra vall. Pártja, a Demokratikus Koalíció szerint a polgármester egy szervezett politikai akció áldozata, és koholt vádakkal gyanúsítják.

Ehhez kapcsolódóan: Kiss László ügyvédje: Néha az újságból tudom meg, hogy az ügyfelemet mivel fogják gyanúsítani

Zamecsnik Péter, Kiss László ügyvédje a Népszavának a letartóztatás után arról beszélt, hogy a hozzá eljuttatott nyomozati iratokban nincs olyan, amiből politikai befolyásolásra lehetne gyanakodni, titkos megfigyelést sem végeztek az ügyfele ellen.

Szerinte a vád egy olyan szereplő vallomásán alapszik, akit korábban letartóztattak, négy év börtönnel fenyegettek. A vádalku hatására könnyen lehet, hogy csak egy év két hónapot kell rács mögött töltenie.

Kiss Lászlót azzal gyanúsítják, hogy megválasztása után megállapodott az egyik ismerősével, hogy az általa vezetett cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, ezért cserébe neki és a hivatali dolgozóknak pénzt kellett visszaosztania.

Kiss László MSZP-s alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt júniusban vették őrizetbe: minősített vesztegetéssel gyanúsítják. A korrupciós ügy szálai több évvel korábbra vezetnek.

A bombát Anonymus robbantotta néhány éve több videó kiszivárogtatásával. Például közzétette azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen látható, hogy vélhetően korrupciós pénzeket számolnak egy autóban. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Az ügyben nyomozás indult, az első gyanúsítottakat március elején fogták el, később tizenhat főre bővült az érintettek köre. A gyanúsítások túlárazott és fiktív szerződésekről, százmilliós kenőpénzek visszaosztásáról szólnak.

XS
SM
MD
LG