Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Mennyiért árulta el a hazát?” Megzavarták Orbán Viktor strasbourgi sajtótájékoztatóját


Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón vesz részt Strasbourgban, Franciaországban 2024. október 8-án
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón vesz részt Strasbourgban, Franciaországban 2024. október 8-án

Orbán Viktor szerdán terjeszti elő a soros magyar uniós elnökség programját az Európai Parlamentben, szerinte azonban a várható csihi-puhi, lökdösődés elterelheti a figyelmet a lényegről, ezért a sajtónak egy nappal korábban külön is bemutatják.

Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztató elején emlékeztetett arra, hogy ez a második magyar uniós elnökség, ő is másodszor vezeti ezt a munkát. Mint mondta, az első is válságos időszak alatt történt, éreztette utóhatását a pénzügyi válság, kezelni kellett az arab tavasz és a fukusimai katasztrófa következményeit. Ugyanakkor úgy látja, hogy az unió helyzete ma jóval súlyosabb, mint 2011-ben volt. Ukrajnában háború dúl, súlyos konfliktusok vannak a Közel-Keleten és Afrikában is. Szerinte minden nemzetközi konfliktus eszkalációval fenyeget, a migrációs válság pedig soha nem látott méreteket öltött.

A DK politikusa megzavarta a rendezvényt

A tájékoztatónak ezen a pontját berohant egy férfi a terembe, és azt kiabálta: „Mennyiért árulta el a hazát, miniszterelnök úr?” Azonnal leteperték és kivezették. Orbán egyetlen mondattal reagált a közjátékra: „Amikor egy politikus azt mondja egy másiknak, hogy gazember, az a mi kultúránkban azt jelenti, hogy nem értek önnel egyet.”

A magyar közmédia tudósítója utalt arra, hogy a Demokratikus Koalíció aktivistája zavarta meg a sajtótájékoztatót. Orbán ezt úgy kommentálta, hogy otthon érzi magát, „ilyen közjátékokból áll a magyar miniszterelnökök élete”. Később kiderült, hogy Gyekiczki Márton, a DK önkormányzati képviselője volt az. „Csak hogy ne legyen félreértés: nem az EP biztonsági emberei, hanem Orbán emberei teperték le Gyekiczki Marcit, a DK önkormányzati képviselőjét ma Strasbourgban, az Európai Parlamentben” – írta közösségi oldalán Molnár Csaba.

A versenyképesség hanyatlása a legnagyobb kihívás

Európa folyamatosan veszít globális versenyképességéből – idézte Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) volt elnökének jelentését Orbán Viktor, majd Emmanuel Macron francia elnököt említette, aki szerint Európa meghalhat, mert kiszorulhat a piacairól. A versenyképesség hanyatlása a legsúlyosabb kihívás, amivel szembe kell nézni – mondta. Az EU gazdasága lassabb, mint Kína vagy az Egyesült Államom gazdasága. Példaként az energiaárakat említette, amelyekért szerinte háromszor annyit kell fizetni Európában, mint az USA-ban. Hozzátette: a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat nem tudja pótolni a migráció.

A magyar álláspont szerint az Európai Uniónak változnia kell, hogy úrrá legyen a nehézségeken. A magyar elnökség ennek a változásnak a katalizátora akar lenni, egy versenyképességi csomagot szeretne elfogadtatni a novemberi informális EU-csúcson, amelyet a tervek szerint Budapesten tartanak. Később azt mondta, örül, hogy két nappal az amerikai elnökválasztás után rendezik a budapesti informális csúcsot, ha Donald Trump győz, pezsgőt bont.

„Önök hadba lépnek Oroszország ellen, vagy azt mondják majd, hogy isten hozott, Vlagyimir?”

Egy ukrán újságíró azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy kormánya miért ellenzi hazája uniós támogatását. Felidézte, hogy az EU jövő héten egy 35 milliárd eurós kölcsönről tárgyal, amelyet a magyar kormány nem támogat. Úgy fogalmazott, hogy ha Ukrajna segítség nélkül marad, elbukik, akkor pedig az orosz csapatok a magyar határnál lesznek. „Önök akkor hadba lépnek Oroszország ellen, vagy azt mondják majd, hogy isten hozott, Vlagyimir?”

„Mi biztonságban vagyunk” – válaszolta a miniszterelnök, emlékeztetve arra, hogy Magyarország a NATO tagja. Orbán Viktor elismerte, hogy a győzelem Ukrajna részéről legitim cél, úgy véli azonban, hogy nem elérhető a hadszíntéren. Épp ezért tartja elhibázottnak az EU politikáját ebben a kérdésben. Szerinte a magyar kormány mindent megtett, amit „egy keresztény országnak meg kell tennie a szomszédjáért”. Úgy véli, miután ezt a háborút nem lehet megnyerni a fronton, tárgyalni kell, és ezzel életeket menteni.

„Csak az a migráns nem marad itt, akit nem engedünk be”

Orbán Viktor szerint nem működik az uniós migrációs rendszer, ami szétveri a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet, emiatt erősödik az antiszemitizmus és a homofóbia. Megerősítette a magyar kormány álláspontját, hogy külső hotspotok kellenek, a menedékkérelmeket az EU határain kívül kellene elbírálni. „Csak az a migráns nem marad itt, akit nem engedünk be.” Hozzátette: emiatt nevezték már őt gonosznak, idiótának is. Állam- és kormányfői szintű találkozókat javasol a schengeni országok között.

„Szerbia nélkül semmilyen bővítés nem lehet sikeres”

A bővítéspolitikáról szólva sürgette a nyugat-balkáni országok integrációját. „Ez egy húszéves ígéret, ideje lenne beváltani” – fogalmazott. Szerinte enélkül Európa sohasem lesz teljes, ezért kezdeményezi az EU és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóját. Hozzátette: Szerbia nélkül semmilyen bővítés nem lehet sikeres, aki még ezt hiszi, az illúziókat kerget.

A Vox támogatása magánbiznisz, Orbán nem foglalkozik vele

A spanyol hírügynökség újságírója azzal kapcsolatban kérdezte Orbán Viktort, hogy Mészáros Lőrinc bankja, az MHB hitelezett a spanyol szélsőjobboldali Vox pártnak, amely tagja a Fidesz által is alapított Patrióták Európáért európai parlamenti frakciónak. A Vox állítása szerint kilencmillió eurót kaptak az MHB-tól.

A kormánynak nincs ráhatása arra, ha valaki hitelt vesz fel egy banktól – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ő a politikával foglalkozik, az üzlet nem hozzá tartozik. Az, hogy ki kinek ad kölcsönt, magánbiznisz.

Miért a miniszterelnök apja szállítja az ország egyik legnagyobb beruházásához a köveket?

Ezt kérdezte a 444.hu, utalva arra, hogy a magyar állam több száz milliárdos hitelt vett fel Kínától a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez. Orbán Viktor ismét azzal érvelt, hogy noha a vasútépítést az állam rendelte meg, a kivitelezők magáncégek, azzal pedig nem kíván foglalkozni, hogy magáncégek mit csinálnak.

Magyar Péter mentelmi joga

Orbán Viktor fontos, szükséges intézménynek nevezte a mentelmi jogot, de mint fogalmazott, a konkrét kérdésben nem neki kell véleményt mondania, majd az EP eldönti, felfüggesztik-e a Tisza Párt elnökének mentelmi jogát.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter legfőbb ügyész az Európai Parlament elnökétől. Egy belvárosi szórakozóhelyen elvett mobiltelefon, illetve az azzal készített felvétel az ügy előzménye, a nyomozás még tart.

„Európa nem Brüsszelben van, hanem a nemzetállamokban”

Ezt egy osztrák újságíró kérdésére válaszolta Orbán, amikor arról faggatta, mi kellene ahhoz, hogy változtasson az Európai Unióval szembeni konfrontatív hozzáállásán. A miniszterelnök szerint nagyon baráti a hozzáállása. Szerinte inkább arról van szó, hogy ő a nemzeti érdekeket képviseli, mert „Európa nem Brüsszelben van, hanem a nemzetállamokban. Nincs európai állampolgár; német, francia, magyar állampolgár van. Ez a hozzáállásunk.”

Orbán Viktor: „Lesz egy kis lökdösődés, csihi-puhi”

Orbán Viktor egyébként úton Strasbourgba Reels-videóban jelentkezett be a repülőgép fedélzetéről. Arról beszélt, hogy soros uniós elnökségi programjának bemutatásával ébresztőt akar fújni szerdán az Európai Parlamentben. „Bemutatjuk a programunkat, aztán lesz egy kis lökdösődés, csihi-puhi, ahogy az már csak lenni szokott.” A videóban a kormányzati narratívát ismételte meg: Európa bajban van a migráció és a gazdasági teljesítmény hanyatlása miatt.

Orbán egyébként szerda reggel ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, itt várható az első Orbán Viktor–Magyar Péter-pengeváltás. A miniszterelnöknek elvileg tizenöt perce lesz, hogy elmondja a beszédét, majd válaszoljon a kérdésekre, de ez az időkeret tájékoztató jellegű, senkibe nem szokták belefojtani a szót. Kétszer is lesz lehetősége a válaszadásra: először a nyolc EP-frakció vezérszónoka után, majd a háromórásra tervezett vita legvégén.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG