Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mexikó elutasította az orosz elnök letartóztatására vonatkozó ukrán kérést


Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök utódjával, Claudia Sheinbaummal Mexikóvárosban 2023. szeptember 7-én
Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök utódjával, Claudia Sheinbaummal Mexikóvárosban 2023. szeptember 7-én

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök elutasította Ukrajna azon kérését, hogy a nemzetközi elfogatóparancsnak eleget téve vegyék őrizetbe orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, ha részt vesz utódja októberi beiktatásán a latin-amerikai országban.

„Nem tehetjük ezt. Nem rajtunk múlik” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a mexikói elnök.

A mexikóvárosi ukrán nagykövetség szerdán azt írta, hogy Mexikónak őrizetbe kellene vennie Vlagyimir Putyint, amennyiben eleget tesz a meghívásnak, és részt vesz a megválasztott elnök, Claudia Sheinbaum beiktatásán október 1-jén.

„Bízunk abban, hogy a mexikói kormány minden esetben végrehajtja a nemzetközi elfogatóparancsot, és átadja az említett személyt az ENSZ hágai bírói szervének – áll a kiadott közleményben. – Reméljük, hogy a mexikói kormány tisztában van azzal, hogy Vlagyimir Putyin háborús bűnös, aki ellen elfogatóparancs van érvényben” – folytatódik a szöveg.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen háborús bűnök miatt

Juan Ramón de la Fuente, a mexikói külügyminiszteri poszt várományosa leszögezte, hogy „a szokásos protokoll” része minden olyan állam vezetőjének meghívása, amelyekkel hazája diplomáciai kapcsolatban áll, ebbe a körbe pedig Ukrajna és Oroszország is beletartozik.

Claudia Sheinbaum történelmi győzelmet aratott a júniusi mexikói választáson, ő lesz országa első női elnöke. Hatéves mandátuma októberben veszi kezdetét. Putyin és Zelenszkij is gratulált neki.

Ehhez kapcsolódóan: Elsöprő győzelem: Mexikó először választott női elnököt

A Nemzetközi Büntetőbíróság tavaly márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen a megszállt ukrajnai területeken élő gyerekek jogellenes deportálása miatt.

Oroszország nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, de Mexikó igen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG