Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden idők legnagyobb augusztusi hiányát produkálta az államháztartás


Vásárlók és árusok a Bosnyák téri vásárcsarnok szabadtéripiac-részén, a Csömöri útnál 2022. július 2-án
Vásárlók és árusok a Bosnyák téri vásárcsarnok szabadtéripiac-részén, a Csömöri útnál 2022. július 2-án

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 2857,7 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). A központi költségvetés 2862,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 172,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 168,4 milliárd forintos hiányt mutattak.

Augusztusban – egy hónap alatt – a központi alrendszer 414,3 milliárd forint hiánnyal zárt. A Pénzügyminisztérium MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az augusztus havi adatokat árnyalja, hogy a kormány többet költött a dupla családi pótlék kifizetésére, a közutak és a közösségi közlekedés fejlesztésére, mint a tavalyi év azonos időszakában, az adóbevételek szezonalitása miatt pedig kevesebb bevétel érkezett a költségvetésbe.

Meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek. Nyugellátásokra 4281,8 milliárd forintot, míg gyógyító-megelőző ellátásra 1781,6 milliárd forintot fordítottak az év első nyolc hónapjában – írja a PM. Szintén kiemelendő, hogy augusztus végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések összege 2413,8 milliárd forint volt, ami 695,5 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. Augusztus végéig 673,8 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, miközben az uniós kiadások 1086,3 milliárd forintot tettek ki.

A kormány elkötelezett a hiány és az államadósság csökkentése mellett. A költségvetés hiányát az idei évben 4,5 százalékra, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig három százalék alá mérsékli – közölte a minisztérium.

A hiányról beszámolva a 444 megjegyzi, hogy az augusztusi számok háromszázmilliárddal meghaladják a költségvetési törvényben eredetileg erre az évre tervezett összeget, a mostani augusztusi hiány pedig minden idők legnagyobb augusztusi hiánya.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG