Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Kell egy Erhard, aki korábban Matolcsy György volt


Orbán Viktor a Polgári Magyarországért Alapítvány találkozóján, a Somogy megyei Kötcsén 2024. szeptember 7-én
Orbán Viktor a Polgári Magyarországért Alapítvány találkozóján, a Somogy megyei Kötcsén 2024. szeptember 7-én

Kötcsei gondolatokként hosszú bejegyzésben írt Facebook-oldalán a miniszterelnök bérdinamikáról, a családtámogatások emeléséről és arról, hogy mindehhez gazdasági csúcsminiszter kell. Orbán Viktor utalt arra is, ki lehet márciustól az új jegybankelnök.

„Kell egy Erhard, aki korábban Matolcsy György volt, amíg el nem ment jegybankelnöknek, aki a gazdasági és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, és ezt a cselekvési programot le tudja vezényelni. Ennek az embernek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén sajnálatos módon bekövetkező jegybankelnöki szék megürülése milyen döntésekre sarkallja a kormányt. Nyilvánvaló, hogy aki odamegy, az nem lehet ez a csúcsminiszter, hogy egyenesen beszéljek. Az egyik gazdasági csúcsminiszter, a másik pedig jegybankelnök lesz” – áll a kormányfő közösségi oldalára kitett posztban.

Orbán békeköltségvetésről és gazdasági cselekvési tervről írt. A cselekvési terv szerint 2025-re

  • a gazdasági növekedés a három–öt százalékos sávba kerül;
  • többéves, jelentős minimálbér-emelkedésről születhet megállapodás a jelenleg is zajló bértárgyalásokon;
  • folytatódik a tanárok béremelése;
  • megkétszerezik a gyerekek utáni adókedvezmény mértékét;
  • kisvállalkozói programot, új Széchenyi-tervet indítanak.

A miniszterelnök azt írja: egy ilyen gazdasági akcióterv előfeltétele az összehangolt gazdaságirányítás. „Minél többet hallgatjuk a jegybankelnök urat, annál inkább az az érzésünk, mintha ezzel ellentétes irányba haladnánk, de ez csak a látszat.”

Arról, hogy a Szabad Európa értesülése szerint zárt ajtók mögött miről beszélt a kötcsei Polgári Pikniken a miniszterelnök, itt írtunk.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG