Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moldova azt állítja, hogy feltárt egy orosz finanszírozású összeesküvést a választások megbundázására


Maia Sandu moldovai elnök Európa-párti politikája tesztjeként beszél a közelgő elnökválasztásról és az EU-tagságról tartandó népszavazásról (archív fotó)
Maia Sandu moldovai elnök Európa-párti politikája tesztjeként beszél a közelgő elnökválasztásról és az EU-tagságról tartandó népszavazásról (archív fotó)

Kreml-barát erők avatkoznak be a közelgő moldovai elnökválasztásba azzal, hogy szavazók tízezreit fizetik le egy nagyszabású összeesküvésben, hogy kisiklassák Kisinyov törekvését szorosabb kapcsolatok kialakítására az Európai Unióval – közölte az ottani rendőrség és korrupcióellenes ügyészség.

Az október 3-i tájékoztatón a két hivatal vezetői azt mondták, hogy csak szeptemberben több mint tizenötmillió dollár érkezett orosz bankokból több mint 130 ezer moldovai állampolgár számlájára. A rendőrség huszonöt helyszínen végzett rajtaütést a nyomozás során.

Az összeesküvés mögött állítólag Ilan Shor állt. Az oroszok által támogatott és szökésben lévő oligarcha korábban egymilliárd dolláros banki csalásban és más tiltott cselekményekben vett részt, és hónapokig tartó tiltakozást szervezett Kisinyovban Maia Sandu elnök Nyugat-barát kormánya ellen.

A rendőrség szerint a pénz Shorhoz köthető emberek közvetítésével jutott be az országba. „Mindeddig példátlan jelenségre bukkantunk a Moldovai Köztársaságban – olyan finanszírozásra és korrupcióra, amelynek célja a választási folyamat megzavarása” – mondta a rendőrfőkapitány, hozzátéve, hogy az ország „az Orosz Föderációból érkező közvetlen támadások célpontja”.

Sandu az október 20-i elnökválasztást Európa-párti politikája tesztjének tartja. Népszavazás kíséri, amelyen arról kérdezik a választókat, hogy Moldova csatlakozzon-e az Európai Unióhoz. A második ciklusára pályázó Sandu régóta vádolja Oroszországot azzal, hogy különféle eszközökkel próbálja megdönteni a kormányát. Moszkva ezt tagadja.

Az Egyesült Államok is arra figyelmeztetett, hogy tudomása szerint az oroszok azt tervezik: dezinformációval avatkoznak be a szavazásba, hogy kisiklassák Moldova jelentős előrehaladását a reformok terén.

Mihai Popșoi külügyminiszter szeptember elején azt mondta: bízik abban, hogy a moldovai hatóságok és a társadalom az orosz beavatkozástól való félelem ellenére biztosítani tudja a zökkenőmentes és demokratikus választásokat. „Együtt dolgozunk a választókerületekkel, kampányolunk, elmagyarázzuk, hogy Moldova milyen kockázatokkal és fenyegetésekkel szembesül egy demokratikus környezetben, egy olyan versengő demokratikus térben, amit sajnos az oroszbarát jelöltek nem élvezhetnének Oroszországban” – mondta a Szabad Európának.

Készült a Reuters és az AFP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG