Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moldovában a rendőrség 39 millió dolláros szavazatvásárlással vádolja az oroszbarát oligarchát


A szökésben lévő moldovai oligarcha, Ilan Shor
A szökésben lévő moldovai oligarcha, Ilan Shor

A moldovai rendőrség azzal vádolja Ilan Shor elítélt oligarchát, hogy az elmúlt két hónapban 39 millió dollárt utalt át több ezer moldovai bankszámlájára. Ezzel szavazatokat vásárolt az oroszbarát tábornak a múlt heti népszavazáson és az elnökválasztás első fordulójában.

A nyomozók október 25-én jelentették, hogy mintegy egymillió olyan banki átutalást tártak fel, amelyek moldovai állampolgárok magánszámláira érkeztek szeptemberben és októberben az orosz Promszvjazbankon (PSZB) keresztül – mondta Viorel Cernăuțeanu moldovai rendőrfőnök a kisinyovi sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy mintegy ötszáz embert már megbírságoltak passzív választási korrupció miatt, de nem fejtette ki, hogy ez mit jelent. Közvetlen bizonyítékot a szavazatvásárlásra nem mutatott be, de a moldovai törvények értelmében törvényt sért, aki nagy összegeket fogad el külföldről politikai célokra.

Az orosz és izraeli állampolgársággal rendelkező Short 2023 áprilisában távollétében tizenöt év börtönre ítélte egy moldovai bíróság egymilliárd dolláros banki csalás miatt. Úgy gondolják, hogy Oroszországban van.

Annak ellenére, hogy az igenek elsöprő győzelmére számítottak, az október 20-i népszavazás Moldova európai uniós integrációjáról csak hajszálnyi, egy százalékpont alatti különbséggel ment át. Ennek Maia Sandu EU-párti elnök szerint idegen erők által támogatott bűnözői csoportok nagymértékű szavazatvásárlása és dezinformációterjesztése volt az oka.

A népszavazást az elnökválasztással egy időben tartották. Az utóbbit a hivatalban lévő Sandu nyerte mintegy 42,5 százaléknyi szavazattal. A második forduló elkerüléséhez ötven százalék plusz egy szavazat kellett volna.

Sandu november 3-án a Moszkva-barát volt főügyésszel, Alexandr Stoianoglóval mérkőzik meg a döntő fontosságú második fordulóban.

Október 21-én Sandu jelezte, hogy szerinte a Moszkva-barát tábor vártnál erősebb szereplése mindkét szavazáson annak a példátlan támadásnak köszönhető, amelynek során bűnözői csoportok háromszázezer voksot próbáltak megvásárolni több tízmillió euróval, hogy „megkíséreljenek aláásni egy demokratikus folyamatot”.

Oroszország tagadta, hogy bármilyen módon beavatkozott volna. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője felszólította Sandut, hogy álljon elő bizonyítékkal vádjai alátámasztására.

Cernăuțeanu azt mondta, hogy a rendőrségi nyomozók és az ügyészek megállapítása szerint legkésőbb áprilisban kezdődött a pénzek folyósítása. Oroszországból a pénz vagy PSZB banki átutalással, vagy futárokon keresztül érkezett, akik közvetlenül fizettek az embereknek.

Ugyanakkor Shor vélhetően megbízotti hálózatot hozott létre Moldovában, amelynek tagjai rendszeresen kaptak tőle pénzeszközöket, látszólag különféle társadalmi tevékenységekhez.

A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy szeptemberben az ukrajnai háború támogatásáért nemzetközi szankciók hatálya alatt álló PSZB bank tizenötmillió dollárt küldött, amit további 24 millió dollár követett ebben a hónapban.

Cernăuțeanu beszámolója szerint a nyomozók mintegy 138 ezer olyan moldovai állampolgár személyazonosságát állapították meg, akiknek a bankszámlájára pénz került ilyen módon. A Shor által állítólag megvesztegetettek valós száma azonban még magasabb a Sandu által említett háromszázezernél, mert többen osztoztak az egy számlára érkező átutalásokon – mondta. Arra figyelmeztetett, hogy azokat, akik pénzt fogadnak el Shortól, bűnszervezete tagjának tekintik, és felszólította a moldovaiakat, hogy működjenek együtt a hatóságokkal.

A nyomozás még folyamatban van – tette hozzá. Október 23-án a rendőrség tizenkilenc moldovai körzetet kutatott át, és készpénzt tartalmazó borítékokat talált. Elmondta, hogy a nyomozás kiterjed a szavazatvásárlás lehetséges eseteire a november 3-i, döntő fontosságú elnökválasztás második fordulójában is.

XS
SM
MD
LG