Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Moszkvában: a kormány békemissziót, az uniós vezetők magánakciót emlegetnek


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én

A kormány csak akkor erősítette meg hivatalosan, hogy Orbán Viktor Putyinnal tárgyal, amikor már Moszkvába érkezett a miniszterelnök. Miközben az orosz elnök a Kreml szerint azt várja az EU soros elnöki posztját betöltő Magyarország miniszterelnökétől, hogy Európa nevében beszél majd Ukrajnáról, az uniós vezetők sorra határolódnak el a tárgyalástól. Hangsúlyozták, hogy Orbán Viktor semmilyen formában nem képviseli az EU-t Moszkvában, találkozója Putyinnal a magyar–orosz kapcsolatok keretében zajlik. A miniszterelnök sajtófőnökének közleménye szerint Orbán Viktor „békemissziója keretében” utazott az orosz fővárosba.

Az ukrajnai háborúban az álláspontok "távol vannak egymástól", és "sok" lépésre lesz szükség a konfliktus lezárásához - mondta Orbán Viktor, miután Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

"A párbeszéd és a párbeszéd helyreállítása tekintetében azonban ma megtörtént az első fontos lépés, és ezt a munkát folytatom" - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor moszkvai útja előtt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormánynak soros uniós elnökként nincs felhatalmazása, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal.

A Szabad Európa uniós forrásból úgy tudja: számos próbálkozás történt a magyar kormányfő esetleges oroszországi látogatásáról szóló hírek megerősítésére, de nem jártak sikerrel. Orbán Viktor miniszterelnök semmilyen moszkvai útról nem tájékoztatta Charles Michelt, ha megtette volna, az Európai Tanács elnöke határozottan ellenezte volna a látogatást.

Michel hangsúlyozta bejegyzésében, hogy az Európai Tanács álláspontja egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül Ukrajnáról.

Vlagyimir Putyin az AFP szerint pénteken azt mondta: arra számít, hogy az EU soros elnöki posztját betöltő Magyarország miniszterelnöke Európa nevében beszél majd Ukrajnáról. Annak ellenére fogalmazott így, hogy az uniós vezetők bírálták Orbán Viktor moszkvai látogatását.

„Megértem, hogy ezúttal nem csak régi partnerünkként, hanem az Európai Tanács elnökeként jött” – mondta az AFP szerint Putyin Orbán Viktornak a moszkvai találkozó elején, hozzátéve: elvárja, hogy Orbán felvázolja „az európai partnerek álláspontját” Ukrajnáról.

Orbán Viktor a közmédiában: Eszembe se jut az Európai Unió nevében tárgyalni

Közben Orbán Viktor alig egy órával moszkvai útja előtt arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy szerinte „Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el”. A kormányfő azt is mondta: Magyarországnak soros elnökként nincs mandátuma arra, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, ez „eszembe se jut” – tette hozzá.

Ugyanakkor Orbán szerint fel tudja tárni a helyzetet, hogy melyik fél meddig tud elmenni, és ha ez megtörtént, a 27 európai uniós tagállam vezetője döntést hozhat, majd az arra feljogosítottak fognak tárgyalni.

Josep Borrell: Orbán Viktor semmilyen felhatalmazást nem kapott

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményében hangsúlyozta: az, hogy Magyarország december 31-ig az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely az Európai Tanács elnökének, illetve az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége.

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson – áll Josep Borrell közleményében.

Az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspont kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t, moszkvai látogatására kizárólag a magyar–orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor – hangsúlyozza a nyilatkozat.

A főképviselő arra is felhívja a figyelmet, hogy az orosz elnök ellen háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

A NATO tudott Orbán Viktor moszkvai útjáról

A védelmi szövetség távozó főtitkárát idézi a Reuters. Jens Stoltenberg azt mondta: a NATO-t tájékoztatták Orbán Viktor Putyinnal tervezett moszkvai találkozójáról.

Orbán Viktor magyar miniszterelnökként utazik, nem képviseli a NATO-t, amelynek Magyarország is tagja – tette hozzá.

Olaf Scholz: Orbán Viktor nem képviseli az Európai Uniót a moszkvai látogatáson

A német kancellár az AFP szerint kijelentette, hogy Orbán Viktor pénteki moszkvai útja ellenére sem gyengül az Európai Unió támogatása Ukrajnának.

Orbán nem képviseli az EU-t a látogatáson – közölte, hangsúlyozva: az európai közösség „egyértelmű üzenete az, hogy Ukrajna számíthat a szolidaritásunkra és a támogatásunkra, Putyin nem”.

Orbán Viktor kedden Kijevben járt, ahol a háború kitörése óta először volt hivatalos találkozója Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akit arra kért, hogy egy gyors tűzszünettel gyorsítsák a béketárgyalásokat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG