Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előző nap 178-an haltak bele a járványba Magyarországon


Nagykanizsán oltanak 2021. április 13-án.
Nagykanizsán oltanak 2021. április 13-án.

Tovább nőtt a kórházi ellátásra szoruló koronavírusosok, és a lélegeztetőgéppel életben tartott fertőzöttek száma is. Egy nap alatt elhunyt csaknem kétszáz közvetlen áldozat is. Sok tanár nem hajlandó beoltatni magát, noha kötelező lesz nekik.

Újabb 178 ember vesztette életét a járványban az állami tájékoztatás szerint. A követlen magyarországi áldozatok száma így 32.514 embernél jár. Több mint tízezer új fertőzöttet is regisztrált az állami egészségügy.

5.852 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. 565 beteg közülük pedig olyan súlyos állapotban van, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben.

Pontosan egy évvel ezelőtt pár fővel többen voltak csak lélegeztetőgépen az országban, de naponta csak fele ennyien haltak meg, lényegesen jelentősebb korlátozások mellett. November második felétől év végégig így is csaknem 6,5 ezer közvetlen áldozatot szedett a járvány az országban tavaly.

Egy keveset sikerült gyorsítani az oltási tempón, hétfőn a hivatalos adatok szerint csaknem ötezer ember első oltását sikerült megszervezni. Ez azt jelenti, hogy 6 millió 8 ezer ember kapott legalább egy oltást az országban, amivel lakosságarányosan messze az uniós átlag alatt teljesít Magyarország.

Nemrég Jakab Ferenc virológus arról beszélt, hogy nem dőlhet senki hátra azzal, ha mondjuk már fél éve megkapta a második oltását. Mert az eddigi nemzetközi tapasztalatok alapján havonta feleződik és három-négy hónap után drasztikusan elkezd csökkenni az antitestszint a szervezetben.

Ráadásul a delta-variáns gyorsabban terjed, mint az elődei, és könnyebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, így gyorsabban okozhat komoly gondokat például a tüdőben. Így a sejtes immunválasz már sokszor későn jön.

Ezért muszáj az első védelmi vonalat erősen, azaz az antitestszintet magasan tartani. Ez azt jelenti, hogy a járványban mindenképp kellenek majd az ismétlőoltások, utána ez változhat. Túl magas antitestszint pedig nincs.

Vannak bőven ellenálló tanárok

Noha december közepéig minden tanárnak be kell oltatnia magát ahhoz, hogy dolgozhasson, sokan tervezik megtagadni ezt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felmérése szerint akár ezernél is több pedagógust is könnyen jelentheti ez.

Bár az EMMI szerint majdnem 90 százalékos a tanárok átoltottsága, és nem készülnek működési zavarokra az ATV alapján, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint több száz iskolába kellhet majd átcsoportosítás, írja a 24.hu.

"Van olyan iskola, ahonnan 10-12 tanár kieséséről érkezett hír, és nem is hátrányos helyzetű településről van szó, hanem a főváros környékéről"

– számolt be Totyik Tamás alelnök.

Sokan nem bíznak a romániai kórházakban, inkább otthon vészelik át a koronavírusos betegséget
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:38 0:00

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG