Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem vehetnek részt biztosok a magyar elnökség otthoni rendezvényein


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2022. május 9-én
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2022. május 9-én

Az Európai Bizottság elnökének utasítására a testületet biztosok helyett csak magas rangú tisztviselők képviselik a magyar EU-elnökség alatt tartandó informális tanácsüléseken. Az is eldőlt, hogy a biztosi testület nem utazik Budapestre.

„A magyar elnökség kezdetével kapcsolatos fejlemények fényében az elnök úgy döntött, hogy az Európai Bizottság csak magas rangú tisztviselőkkel képviselteti magát a tanács informális ülésein” – jelentette be hétfő este a Twitteren Eric Mamer, a testület szóvivője.

A szóvivő azt is megerősítette, hogy a biztosok nem utaznak a magyar kormány tagjaival tartandó találkozóra Budapestre. Ezt eredetileg július elején tartották volna, de időpont-egyeztetési nehézségek miatt szeptemberre halasztották.

Von der Leyen döntése azt jelenti, hogy a magyar soros tanácsi elnökség ideje alatt a bizottság tagjai nem keresik fel a magyar fővárost, legalábbis az informális tanácsülések alatt, és a testület csak főigazgatói vagy főigazgató-helyettesi szinten képviselteti magát. Az nem világos, hogy a döntés az új bizottság november 1-jére várható hivatalba lépése utánra is vonatkozik-e, jóllehet az informális tanácsülések, de legalábbis a túlnyomó részük addigra már lefut.

Úgy tudni, hogy a döntés nincs határidőhöz kötve.

Egyelőre az sem világos, hogy a bizottság egyeztetett-e a tagállamokkal, és a biztosokhoz hasonlóan mostantól alacsonyabb szinten képviseltetik-e magukat. Korábban nem volt példa hasonlóra, ami jól szemlélteti a bizottság és a tagállamok többségének felháborodását Orbán Viktor önjelölt békemissziója miatt.

Josep Borrell, a kül- és biztonságpolitikai főképviselő – aki egyébként alelnöki minőségben a bizottságnak is tagja – ugyancsak válaszlépéseket tervez. Az opciók között van annak mérlegelése is, hogy rászerveznek az augusztus végi külügyi és védelmi informális tanácsülésre egy hivatalos külügyminiszteri találkozót.

Egyes megfigyelők élnek a gyanúperrel, hogy a meglehetősen szokatlan döntéssel Von der Leyen azoknál a parlamenti frakcióknál próbál piros pontokat gyűjteni, akiknek a szavazataira szüksége lesz csütörtökön, amikor az EP a következő bizottsági elnökről voksol.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG