Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németországban mindenki számára lehetővé válik az erkélynapelem telepítése


Napelempanelek egy épület erkélyén
Napelempanelek egy épület erkélyén

A berlini parlament alsóháza olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a lakástulajdonosok és a bérlők számára, hogy napelemes rendszert telepítsenek az erkélyükön.

A csütörtökön elfogadott jogszabály-módosítás nyomán a lakástulajdonosok és a társasházak kizárólag rendkívüli indokkal tilthatják meg a lakóknak erkélynapelem telepítését.

„A napenergia-termeléshez fűződő jog ezáltal törvényileg is rögzítésre került (…) Ez kézzelfogható lépés a klímavédelem terén, valószínűleg tovább erősíti az energiafordulat elfogadottságát” – mondta Carsten Körnig, a BSW napenergia-ipari egyesület vezetője.

Az intézkedésnek különösen nagy hatása lehet Németországban, ahol a lakosság több mint fele bérli az ingatlant, ahol él. A lépés nagyban hozzájárulhat Berlin azon célkitűzésének eléréséhez, hogy 2030-ra a város energiaszükségletének legalább nyolcvan százalékát megújuló forrásból fedezzék.

Ehhez kapcsolódóan: Az energiahivatal blokkolja az erkélynapelemek megjelenését

A német gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a szabályozás a legfeljebb 2000 watt kapacitású rendszerekre vonatkozik, amilyet sokan használnak a villanyszámla csökkentésére.

Németország felgyorsította a megújuló energiára való átállást az ukrajnai háború megindítása óta, ez része az orosz földgázfüggőség felszámolását célzó intézkedéseknek is.

Tavaly jelentősen megugrott az átlagosan 500–1500 euróba kerülő erkélynapelemek iránti kereslet. Ma mintegy 550 ezer ilyen rendszer működik az országban, amelyek felét 2023-ban telepítették.

Az Európai Unió huszonhét tagállama közül egyedül Belgiumban és Magyarországon tiltott az erkélynapelemes rendszer telepítése.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG