Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nő a fenyegetettség, Oroszország újabb határ menti területet ürít ki


A lakók elhagyják megrongálódott házukat az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én
A lakók elhagyják megrongálódott házukat az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én

Oroszország hétfőn újabb, Ukrajna mellett fekvő területről evakuálta az embereket, miután Kijev jelentősen növelte katonai tevékenységét a határvidéken néhány nappal azután, hogy a 2022-es háború kezdete óta a legnagyobb behatolást hajtotta végre szuverén orosz területre.

Az ukrán erők kedd hajnalban törtek át az orosz határon, majd átvonultak az orosz Kurszki terület bizonyos nyugati részein. A meglepetésszerű támadás célja az lehet, hogy javítsanak alkupozíciójukon az amerikai elnökválasztást követő esetleges tűzszüneti tárgyalásokra.

Háborús bloggerek szerint a meglepett Oroszország vasárnapra stabilizálta a frontot a Kurszki területen, jóllehet az Ukrajna által kihasított részén hétfőn is folytatódtak a csaták.

A délről szomszédos Belgorodi területről Vjacseszlav Gladkov kormányzó közölte, hogy a Krasznaja Jaruga-i járásból megkezdték az emberek elszállítását „veszélyt jelentő ellenséges határtevékenység” miatt.

„Biztos vagyok benne, hogy katonáink mindent megtesznek annak érdekében, hogy megbirkózzanak a fenyegetéssel – írta Gladkov. – Megkezdjük a járásban élők átköltöztetését biztonságosabb helyre.”

Oroszország átfogó biztonsági intézkedéseket vezetett be Kurszk, Brjanszk és Belgorod térségében, a vele szövetséges Belarusz pedig bejelentette, hogy növeli katonái számát a határán, miután Minszk szerint ukrán drónok sértették meg a légterét.

A szuverén orosz terület elleni merész ukrán támadások célja megmutatni az ország nyugati támogatóinak, hogy Kijev továbbra is képes jelentősebb katonai műveleteket végrehajtani, miközben megpróbál alkupozícióhoz jutni az esetleges tűzszüneti tárgyalások előtt.

A hatalmas létszámfölénnyel rendelkező orosz erők, amelyek Ukrajna területének 18 százalékát ellenőrzik, idén előretörtek az ezer kilométeres frontvonalon, miután Ukrajna 2023-as ellentámadása kudarcot vallott.

Kijev szombaton törte meg a hallgatást a támadásokkal kapcsolatban, amikor Volodimir Zelenszkij elnök közölte: Ukrajna behatolt orosz területre, hogy „helyreállítsa az igazságot”, és nyomást gyakoroljon az orosz erőkre.

Zelenszkij elítélte Moszkva legutóbbi, halálos áldozatokat követelő támadását kijevi lakónegyedek ellen, és sürgette nyugati szövetségeseit, hogy oldják fel az Oroszországon belüli fegyverhasználatra vonatkozó korlátozásokat – éppen akkor, amikor először ismerte el közvetetten az ukrán erők határon átnyúló offenzíváját az oroszországi Kurszki területen.

„Az oroszok esetében nincs földrajzi korlátozás az ilyen fegyverek használatára – a teljes körű háború első napjai óta államunk egész területét folyamatos támadások fenyegetik” – írta Zelenszkij augusztus 11-én X-en.

„Az ukránok mélységesen hálásak minden partnerünknek, akik légvédelmi rendszerekkel és harci repülőgépekkel látnak el bennünket. Ahhoz azonban, hogy valóban megállítsuk az orosz terrort, határozott döntésekre van szükségünk partnereinktől – olyan döntésekre, amelyek feloldják a védelmi tevékenységünket érintő korlátozásokat.”

„Ha Ukrajna nagy hatótávolságú harci képességeinek nincsenek korlátai, ennek a háborúnak biztosan lesz határa – tényleg közelebb hozzuk a végét” – írta.

Háború

Az ukrán támadás többeket arra késztetett Moszkvában, hogy feltegyék a kérdést: hogyan volt képes Ukrajna olyan könnyen átjutni a Kurszki területen, amikor már több mint két éve folyik a második világháború óta legintenzívebb európai szárazföldi háború?

Orosz háborús bloggerek arról számoltak be, hogy az ukrán erők Kurszkban megpróbálták bekeríteni Szudzsát, ahol az orosz földgáz belép Ukrajnába, miközben jelentős csaták folytak Korenyevo közelében, mintegy 22 kilométerre a határtól.

Bár az Egyesült Államok közölte, hogy nem értesítették előre az ukrán hadműveletről, Moszkvában jelezték, hogy Oroszország nem hagyja válasz nélkül a támadást.

„Nincs kétségünk afelől, hogy ezeknek a bűncselekményeknek a szervezői és elkövetői, köztük külföldi helytartóik nem fogják megúszni következmények nélkül – mondta Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. – Az orosz fegyveres erők kemény válasza nem várat magára sokáig.”

Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén nagy tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműben.

„Ezek a meggondolatlan támadások veszélyeztetik a nukleáris biztonságot az erőműben, és növelik egy nukleáris baleset kockázatát. Most kell abbahagyni” – figyelmeztetett Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője közleményében, felelős megnevezése nélkül.

Az erőmű orosz üzemeltetője azt mondta, hogy ukrán támadás okozta a tüzet, és a reaktorok hideg leállás alatt vannak. Zelenszkij Oroszországot okolta a tűzért.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG