Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország: terrorellenes intézkedések három térségben, folytatódik az ukrán behatolás


Lőszerraktár az oroszországi lipecki repülőtéren az ukrán fegyveres erők támadása után, 2024. augusztus 9-én. Az ukrán hadsereg állítása szerint irányított bombákat tároltak itt
Lőszerraktár az oroszországi lipecki repülőtéren az ukrán fegyveres erők támadása után, 2024. augusztus 9-én. Az ukrán hadsereg állítása szerint irányított bombákat tároltak itt

Oroszország terrorellenes intézkedéseket vezetett be Kurszkban, ahol az ukrán hadsereg orosz területre tört be, valamint a közeli Brjanszki és Belgorodi területen.

Ezt augusztus 10-én reggel jelentette be az Országos Terrorellenes Bizottság. Közleményében azt írta, hogy a döntést Alekszandr Bortnyikov, az FSZB hírszerző szolgálatának vezetője hozta meg, válaszul Ukrajna „példa nélküli próbálkozására, hogy destabilizálja a helyzetet egy sor régióban”.

Augusztus 9-én Oroszország „szövetségi szinten” vészhelyzetet hirdetett a Kurszki területen néhány órával azután, hogy ukrán légicsapás ért egy ottani repülőteret.

Az ukrán behatolásra reagálva az orosz védelmi minisztérium augusztus 9-én közölte, hogy kiegészítő erőket irányít a térségbe, beleértve Grad rakéta-sorozatvető rendszereket, tüzérséget és harckocsikat – jelentette az Interfax.

Az állami média beszámolói szerint meg is kezdték a katonák és a páncélosok átcsoportosítását Kurszkba, erről videókat tettek közzé, amelyek nagy része később a közösségi médiában is többször feltűnt.

Az oroszországi Kurszki területen végrehajtott, határon átnyúló akciót a legnagyobb támadásnak tartják orosz földön azóta, hogy Putyin elnök 2022 februárjában elindította teljes körű invázióját Ukrajna ellen.

Sok dolog továbbra sem világos, így az akcióban részt vevő ukrán katonák száma sem, jóllehet az orosz hadsereg azt állítja, hogy körülbelül ezer katonáról és több mint két tucat páncélozott járműről és tankról van szó.

Helyi tisztviselők, háborúpárti bloggerek és nyílt forráskódú titkosszolgálati jelentések szerint a betörés augusztus 6-i kezdete óta az ukrán csapatok mintegy hatszáz négyzetkilométernyi terület és több mint kéttucatnyi település felett szerezték meg az ellenőrzést.

Az orosz országos terrorelhárítási bizottság augusztus 10-i közleménye szerint a most hozott terrorellenes intézkedések magukban foglalják a lakosság esetleges kilakoltatását, a közlekedés korlátozását, és előírják a biztonság fokozását az érzékeny helyszínek környékén, valamint lehetővé teszik a lehallgatást.

Ukrán tisztviselők hivatalosan nem erősítették meg a katonai művelet hírét, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 8-i esti beszédében kijelentette, hogy Oroszországnak meg kell tapasztalnia inváziója következményeit.

„Oroszország hozta el a háborút a mi földünkre. Át kell éreznie, hogy mit tett” – mondta Zelenszkij, anélkül hogy közvetlenül utalt volna az offenzívára.

Ukrán katonák tűntek fel augusztus 9-én este egy videóban, amelyen ukrán zászló látható a Gazprom egyik létesítményének hátterében, Szudzsában, a Kurszki terület határ menti városában. Az ukrán médiában közzétett videón az egyik katona arról beszél, hogy az ukrán erők ellenőrzik Szudzsát és a Gazprom létesítményét.

„A hír a következő: a várost az ukrán fegyveres erők ellenőrzik. A Gazprom stratégiai objektuma Szudzsában a 99. gépesített zászlóalj ellenőrzése alatt áll” – mondják a katonák a videóban, amelynek hitelességét még nem sikerült ellenőrizni.

Szudzsa polgármestere, Vitalij Slascsev a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva tagadta ezt, de közölte, hogy folyik a város kiürítése.

Egy ukrán parlamenti képviselő augusztus 9-én azt mondta a Szabad Európának, hogy az ukrán hadsereg „előrenyomul, nyomás alatt tartja az ellenséget”, és kárt tesz az orosz erőkben a Kurszki területen.

„És ami a legfontosabb: nagyon professzionálisan haladnak előre” – tette hozzá Roman Kosztenko, aki szerint olyan helyen sikerült meglepniük az orosz erőket, ahol a leggyengébbek.

Augusztus 9-én reggel az ukrán hadsereg közölte, hogy éjszaka légicsapást mért a dél-oroszországi Lipecki terület repülőterére, és kárt tett az ott tárolt irányított bombakészletekben.

„Több találat érte a létesítményt, nagy tűz ütött ki, és robbanások is voltak” – jelentette az ukrán hadsereg a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Közleménye szerint orosz Szu–34-es, Szu–35-ös és MiG–31-es gépek állomásoztak a repülőtéren.

A Planet Labs által a Szabad Európa rendelkezésére bocsátott műholdfelvételeken jól láthatók a lipecki repülőteret érő ukrán légicsapások következményei. A nem hitelesített képeken teljesen megsemmisült épületek láthatók, és egy nagy tűz nyomai. Két kráter is megfigyelhető, ezeket valószínűleg rakéta- vagy dróncsapás ütötte.

Oroszország ukrán provokációnak tartja a határon átnyúló támadást
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:45 0:00

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy tanúsítsanak önmérsékletet harci tevékenységükben a Kurszki területen, ahol Oroszország egyik legnagyobb atomerőműve található.

„Ebben a pillanatban minden felet arra kérek: gyakoroljanak maximális önmérsékletet, hogy elkerüljenek egy súlyos radiológiai következményekkel járó nukleáris balesetet” – írta közleményében.

Oroszország bécsi diplomáciai képviselete orosz hírügynökségek szerint közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, hogy az erőműnél olyan roncsokat találtak, amelyek valószínűleg lelőtt rakétákból származnak, de arra nincs bizonyíték, hogy közvetlen támadás érte volna a létesítményt.

Meg nem erősített jelentések szerint a Kurszki területen megsemmisítettek egy orosz hadoszlopot, sokan meghaltak. A közösségi médiában kering egy videó, amelyen sok kiégett katonai szállítójármű látható az út szélén Rilszk városában vagy a közelében.

Két, Kurszkban élő örmény származású férfi, aki telefonon beszélt a Szabad Európa örmény szolgálatával, arról számolt be, hogy az orosz hatóságok augusztus 11-ig betiltották a nagy összejöveteleket és a tömegrendezvényeket a területen.

„Elmondhatjuk, hogy háborúban állunk” – mondta az egyikük név nélkül.

Azt is közölte, hogy az ukrán csapatok a Gazprom létesítményén kívül két várost is elfoglaltak, ezek hatvan-hetven kilométerre vannak Kurszk városától.

XS
SM
MD
LG