Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Balázs: ’56 tanulsága, hogy nem tanácsos felvenni a harcot az orosz agresszióval szemben


Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner műsorában 2024. szeptember 26-án
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner műsorában 2024. szeptember 26-án

Orbán Viktor politikai igazgatója szerint 1956-ból kiindulva a magyar kormány valószínűleg nem tette volna azt, amit Zelenszkij ukrán elnök csinált, amikor Putyin megtámadta. Orbán Balázs erről a Mandiner Stratégiai Részleg című műsorában beszélt. Szerinte felelőtlenség volt a katonai védekezés Oroszországgal szemben. Orbán Balázs reagált a bírálatokra.

Kohán Mátyás, a Mandiner újságírója az 1956-os forradalom és szabadságharc idején elmaradt amerikai segítségről beszélt, és arról, hogy emiatt Washington most nem példálózhatna ’56-tal, amikor a magyar kormány hozzáállását bírálja az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Erre mondta azt Orbán Balázs, hogy szerinte ebből az a tanulság: nem tanácsos ellenállni orosz katonai támadás esetén. „Pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett. Mondom még egyszer: az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert ’56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé”idézi a 444.hu Orbán Balázst.

Az ügyben kérdéseket küldünk a Miniszterelnökségnek. Egyebek mellett azt kérdeztük, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója a magyar kormány hivatalos álláspontját mondta-e az interjúban; a magyar kormány feladná-e az országot egy olyan orosz támadás esetén, mint amilyen Ukrajnát érte. Arról is érdeklődtünk, hogy a NATO-tag Magyarország kormánya nem számítana a védelmi szövetség többi tagországának segítségére egy ilyen helyzetben. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Orbán Viktor a Fidesz politikusainak és támogatóinak zárt körű találkozója előtt Kötcsén, a háttérben Orbán Balázs 2024. szeptember 7-én
Orbán Viktor a Fidesz politikusainak és támogatóinak zárt körű találkozója előtt Kötcsén 2024. szeptember 7-én, a háttérben Orbán Balázs

Orbán Balázs háborús propagandasajtót és háborúpárti hazudozást emleget

A miniszterelnök politikai igazgatója a közösségi oldalán Magyarország álláspontjaként ír arról, hogy értelmetlen a több mint két és fél éve zajló ukrán–orosz háború, amelyben több százezer ember meghalt, több százezer négyzetkilométer terület elveszett, és egy ország megsemmisült – szerinte a semmiért.

Orbán Balázs azt írja: a háborúnak nem lett volna szabad elkezdődnie, illetve diplomáciai úton mielőbb véget kellett volna vetni neki. Majd úgy fogalmaz: „1956 magyar hőseit ezen mostani magyar állásponttal szembeállítani a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok bevett módszere”, amit visszautasít.

Van, aki csak a politikai igazgató, más a miniszterelnök távozását is követeli

„Lábbal tiporta a magyar alkotmányosság és függetlenség alapjait is” – írta közösségi oldalán Magyar Péter a miniszterelnök politikai igazgatójának mondatairól. A Tisza Párt elnöke szerint Orbán Balázs minden határon túl ment ezekkel a mondatokkal. Az ellenzéki politikus úgy véli: ezek után Orbán Balázs nem tölthet be közhivatalt a miniszterelnök mellett, távoznia kell még október 23. előtt.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Orbán Balázs kijelentése azt jelenti, hogy az Orbán-kormány „nem őre, hanem elárulója” a magyar függetlenségnek, „nem szabadságharcosok (…) hanem orosz ügynökök” – posztolta a Facebookon Gyurcsány Ferenc. Szerinte Orbán Viktornak egyetlen útja maradt ezek után: a távozásé.

A Jobbik Konzervatívok szerint Orbán Balázsnak távoznia kell a politikai közéletből.

Így látja ezt az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre is. „A miniszterelnök politikai igazgatója tárt kapukkal várná az orosz seregeket? A magát nemzetinek, szuverénnek nevező kormány átadná Magyarországot, a magyar embereket Putyin seregeinek?” – kérdezi közösségi oldalán az ellenzéki parlamenti képviselő. Szerinte Orbán Balázs hazaáruló, kijelentéseire nincs magyarázat, le kell mondania minden posztjáról.

„Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs összevissza beszél” – írta Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az X-en. Szerinte emellett „nehéz értelmezni”, hogy Orbán Balázs mit akart mondani. Bejelentette, hogy pártja szerint az 1956-os hősök épp azt tanították, hogy minden külső támadás ellen meg kell védeni Magyarország függetlenségét. Hozzátette, hogy jelenleg szerinte nem Oroszország, hanem az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió fenyegeti Magyarország szuverenitását.

„Brüsszelt elfoglalnánk, de itt nem védekeznénk…” – írta a Facebook-oldalán Orbán Balázs mondataira reagálva Török Gábor elemző. Úgy fogalmazott: ez tűnik számára az év legnagyobb politikusi hibájának („akkor is, ha amúgy nem hiba ezt gondolni, de politikusként ezt mondani bizony elég magas labda”).

„Ez védhetetlen, de mondhatnám azt is, hogy katasztrofális mondat volt” – mondta Nagy Attila Tibor politikai elemző a Magyar Hangnak. Nagy szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy mindez kevesebb mint egy hónappal október 23. előtt történt. Összességében ezzel szerinte Orbán Balázs búcsút mondhat egyes állami állásainak is, pontosabban az elemző nehezen tudja elképzelni, hogy Orbán Balázs a pozíciójában maradjon egy olyan kormányban, amely 1956 szellemi örökösének és antikommunistának nevezte magát.

„Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával” – reagált Orbán Balázs mondataira a telex.hu-nak Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója. Szerinte a két orosz támadást azért nem szabad összehasonlítani, mert 1956-ban a védekező magyarok nem kaptak támogatást az USA-tól és a NATO-tól.
„Mi mégiscsak a szabadságharcosok népe vagyunk!” – írta a Telexnek Schmidt Mária.

XS
SM
MD
LG