Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán javaslatai és állításai nyers elutasításra találtak Brüsszelben


Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump volt amerikai elnök a floridai Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump volt amerikai elnök a floridai Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én

Meglehetősen nyersen igazítja helyre a magyar miniszterelnököt a javaslataira adott válaszában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki elutasítja Orbán állítását, miszerint az EU eddig háborúpárti politikát folytatott volna.

Az Európai Tanács elnöke gyorsan reagált a magyar miniszterelnök levelére, amelyben Orbán Trump várható visszatérésére és egy, az unió számára szerinte anyagi szempontból hátrányos békeajánlatára apellálva az eddigi uniós politika észszerűségének megvitatására hívott fel.

„A választásokig nem számíthatunk semmilyen békekezdeményezésre Trump részéről. Azt azonban biztosan állíthatom, hogy röviddel választási győzelme után nem fog várni a beiktatásáig, hanem azonnal kész lesz békeközvetítőként fellépni” – írta Orbán Viktor a Charles Michelnek és más uniós vezetőknek küldött, július 12-i levelében.

„Biztosan mondhatom, hogy Trump elnök győzelme esetén az USA és az EU közötti pénzügyi terhek megoszlásának aránya jelentősen meg fog változni az unió hátrányára Ukrajna támogatásával kapcsolatban” – fogalmazott.

Michel július 16-án kelt és lapunk birtokába került válaszában öt pontban fogalmazta meg Orbán felvetéseit helyreigazító véleményét. Először is emlékezteti a magyar kormányfőt arra, hogy az Ukrajnával kapcsolatos uniós álláspontot az Európai Tanács konszenzussal (tehát Orbán beleegyezésével) fogadta el, és júniusban megerősítette. Ebben az áll, hogy az EU elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, amíg kell, és olyan intenzíven, ahogy szükség van rá.

Másodszor újra Orbán emlékezetébe vési, hogy a tanács soros elnökségének nincs szerepe az EU képviseletében a nemzetközi porondon, és nem kapott mandátumot rá az Európai Tanácstól, ahogy arra már korábban is felhívta a figyelmet.

Harmadszor: Michel elfogadhatatlannak tartja Orbánnak azt az állítását, hogy „háborúpárti politikát folytattunk”. Ennek szerinte éppen az ellenkezője igaz. Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat, aki törvényes jogát gyakorolja az önvédelemhez. A magyar kormányfő azt írta, hogy „európai stratégiánk a transzatlanti egység jegyében másolta az USA háborúpárti politikáját. Eddig nem rendelkeztünk önálló és független európai stratégiával vagy politikai cselekvési tervvel. Javaslom annak megvitatását, hogy ennek a politikának a folytatása észszerű-e a jövőben.”

Negyedszer: az Európai Tanács elnöke arra is felhívja a magyar vezető figyelmét, hogy Ukrajnáról nem lehet Ukrajna nélkül tárgyalni. Aláhúzza, hogy az EU ukrán békeformulájának jegyében eddig is igyekezett széles nemzetközi támogatást kialakítani egy átfogó, igazságos és tartós béke érdekében az ENSZ Alapokmányával és a nemzetközi joggal összhangban. Michel emlékeztet rá, hogy az EU eddig is kereste a kapcsolatot a nemzetközi partnerekkel, így Kínával. (Orbán levelében magas szintű tárgyalásokat szorgalmazott a béke érdekében Kínával, és közvetlen diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal.)

Végezetül az Európai Tanács elnöke megismétli, hogy a békéhez vezető legrövidebb út az, ha Oroszország kivonja az összes erőit Ukrajnából, és tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és az ENSZ Alapokmányát. Michel közli a levélíróval, hogy Ukrajnát is tájékoztatni fogja a levélváltásról.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG