Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

FT: Orbán Viktor szerint Donald Trumpnak átgondolt tervei vannak az orosz–ukrán béketárgyalásokra


Orbán Viktor és Donald Trump találkozója a republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én
Orbán Viktor és Donald Trump találkozója a republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én

A Financial Times megszerezte a magyar miniszterelnök levelét, amelyet uniós vezetőknek küldött az ukrán, az orosz és a kínai elnökkel, valamint az amerikai republikánus elnökjelölttel folytatott tárgyalásairól. Ebben Orbán Viktor a lap szerint azt írta, hogy Donald Trump gyorsan véget vethetne a háborúnak, amely a közeljövőben radikálisan eszkalálódhat.

Amennyiben Donald Trump megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, sürgősen béketárgyalásokat követel majd Oroszország és Ukrajna között, amelyre vonatkozóan „megalapozott terveket” dolgozott ki – állította az FT cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök a republikánus jelölttel folytatott magánbeszélgetése után.

Ezért az Európai Uniónak Orbán Viktor szerint újra közvetlen diplomáciai kapcsolatot kell teremtenie Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokat kell kezdenie Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében.

Orbán Viktor a levélben azt is írta, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott moszkvai, Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott pekingi és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott kijevi megbeszélései alapján az az „általános megállapítás”, hogy „a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan eszkalálódni fog”.

Orbán Viktor hivatala nem reagált a Financial Times megkeresésére a levéllel kapcsolatban, ahogy Donald Trump kampánycsapata sem válaszolt eddig a lapnak.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökének találkozói Putyinnal, Hszi Csin-pinggel és Donald Trumppal sokkolták uniós és NATO-szövetségeseit. Többen attól tartanak, hogy mivel Oroszország még mindig hatalmas területeket ellenőriz Kelet-Ukrajnában, Orbán Viktor békés rendezési javaslata a Kreml érdekeit képviseli, és aláássa a Kijev területi integritását támogató nyugati elszántságot.

Ehhez kapcsolódóan: Nem fogadták el Orbán Viktor magyarázatát, de nem is kezdeményeztek ellenlépést a tagállami nagykövetek

„A választásokig nem számíthatunk semmilyen békekezdeményezésre Trump részéről. Azt azonban biztosan állíthatom, hogy röviddel választási győzelme után nem fog várni a beiktatásáig, hanem azonnal kész lesz békeközvetítőként fellépni” – írta Orbán Viktor Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és más uniós vezetőknek küldött levelében.

„Biztosan mondhatom, hogy Trump elnök győzelme esetén az USA és az EU közötti pénzügyi terhek megoszlásának aránya jelentősen meg fog változni az unió hátrányára Ukrajna támogatásával kapcsolatban” – fogalmaz a lap szerint a magyar miniszterelnök.

A lap emlékeztet rá: Orbán Viktor régóta az unió legoroszbarátabb vezetője, bírálja a Moszkva elleni nyugati szankciókat és Ukrajna katonai támogatását, miközben tűzszünetet és béketárgyalásokat javasol. Ez ellentétben áll az EU közös álláspontjával, miszerint segíteni kell Ukrajna védelmét, és csak Kijev dönthet arról, hogy mikor kezd tárgyalásokat Oroszországgal.

Ehhez kapcsolódóan: Valamennyi NATO-tagállam támogatta Ukrajna csatlakozáshoz vezető visszafordíthatatlan útját

Orbán Viktor leírása Trump Ukrajnára vonatkozó béketervéről egybecseng azzal, amit a volt elnök két szövetségese írt, akik várhatóan vezető nemzetbiztonsági szerepet töltenek be a kormányában, ha megnyeri a novemberi amerikai választásokat. Keith Kellogg és Fred Fleitz, az America First Policy Institute két munkatársa azt javasolta, hogy az Egyesült Államok továbbra is erősítse Ukrajna védelmét, de a jövőbeni katonai segélyezéshez Kijevnek részt kell vennie az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokon.

XS
SM
MD
LG