Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor tűzszünetet javasolt a béketárgyalások érdekében Kijevben


Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2024. július 2-án
Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2024. július 2-án

Egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőséget adna a béketárgyalásokra – mondta Orbán Viktor azon a rövid sajtótájékoztatón, amelyet az ukrán elnökkel tartott Kijevben. Megköszönte Zelenszkijnek az őszinte válaszokat, bár az nem derült ki, hogy miket. A tájékoztató rövid volt, a sajtó nem kérdezhetett. Frissítés: Miközben Orbán Viktor Kijevben tárgyalt az ukrán elnökkel, Szijjártó Péter felhívta az orosz külügyminisztert.

A közmédiában bemutatott felvételen Orbán Viktor arról beszél, hogy az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Mint fogalmazott, a háború, amelyet az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

„A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani, és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl” – fogalmazott Orbán Viktor, aki megköszönte az ukrán elnöknek az őszinte válaszokat.

Orbán Viktor azt mondta: jelentést készít az ukrán elnökkel folytatott megbeszélésről az Európai Unió Tanácsának, amely alapján megtörténhetnek a szükséges lépések. A tájékoztatón elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy a két politikus múlt csütörtökön, a brüsszeli uniós csúcson állapodott meg a kijevi találkozóról.

Meghívták Szerhij Rebrovot, mert tudják, hogy Orbán Viktor szereti a focit

A Szabad Európa ukrán szerkesztőségének beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor megállapodott, hogy ukrán iskolát hoznak létre Magyarországon az Ukrajnából érkező menekültek számára. A felek hangsúlyozták, hogy ez a találkozó fontos lépés volt a kétoldalú kapcsolatok kialakításában, a felgyülemlett problémák megoldásában. Hozzátették, tervezik az Ukrajna és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatokról szóló megállapodás aláírását.

"Minden mai kérdésről folytatott párbeszédünk tartalma egy államaink közötti jövőbeni kétoldalú dokumentum alapjává válhat. Egy olyan dokumentumról van szó, amely minden kapcsolatunkat szabályozni fogja, és lehetővé teszi népeink számára, hogy élvezhessék az európai egység minden előnyét” – fogalmazott Zelenszkij.

Elmondása szerint egyetértés van abban, hogy Ukrajna és Magyarország továbbra is együttműködik a közös döntések kidolgozásában.

Az ukrán delegáció tagjai között ott volt egyébként a Ferencváros 2018-2021 közötti vezetőedzője, az ukrán labdarúgó-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Szerhij Rebrov. Őt Volodimir Zelenszkij hívta meg a találkozóra, mert jól ismeri Orbán Viktort, aki szereti a futballt.

Miközben Orbán Viktor Kijevben tárgyalt, Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel beszélt telefonon

„Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a magyar fél kezdeményezésére telefonbeszélgetést folytatott Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel” - áll az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent közleményben, amelyet az orosz külügy tiltólistájára tett 444 vett észre.

A közlemény szerint a felek „méltatták az orosz–magyar politikai párbeszéd színvonalát. Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolat a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében”.

Az ukrán válság megvitatása során a két miniszter megállapította, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait - áll a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Helsinki Bizottság: Könyörtelen és jogsértő az ukrajnai menekültek ellátását szigorító kormányrendelet

A Kreml szerint nem volt információcsere Orbán Viktor ukrajnai útjáról

A Telex idézi Dmitrij Peszkovot, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szóvivőjét, aki az Intefaxnak azt mondta: „Semmit sem vár Orbán Viktor kijevi útjától a Kreml. – Érthetőnek nevezte, hogy Magyarországnak, miután átvette az EU soros elnöki tisztét, meg kell felelnie az ezzel járó feladatoknak. – Azt gondolom, ebben az esetben a brüsszeli érdekek mentén megfogalmazott kötelezettségeknek tesz eleget, nem pedig a nemzeti érdekeknek.”

Putyin szóvivője szerint nem volt információcsere Orbán Viktor ukrajnai útjáról.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete üdvözölte a magyar kormányfő ukrajnai útját. A követség Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében David Pressman előrelépésnek nevezte a kapcsolatfelvételt.

A háború kirobbanása óta először járt Kijevben Orbán Viktor

A magyar uniós elnökség második napján utazott a háború sújtotta Ukrajna fővárosába a magyar kormányfő. Orbán Viktornak ez volt az első hivatalos látogatása azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta keleti szomszédunkat.

A két politikus nemzetközi tárgyalásokon többször találkozott a háború kirobbanása óta, legutóbb június 27-én, az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozásán, Brüsszelben, ahová az ukrán elnök is hivatalos volt, miután az Európai Unió megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG