Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Polgármester lett az ex-fegyverkereskedő, az építési vállalkozó és a kétszázmilliós csalással vádolt férfi is


Szakácsiban, az alig kétszáz lelkes faluban 98 százalékban a Fideszre szavaztak.
Szakácsiban, az alig kétszáz lelkes faluban 98 százalékban a Fideszre szavaztak.

Polgármester lett az a férfi, akit azért ítéltek el, mert egy furcsa fegyverbizniszben többek között két Kalasnyikovot meg három rakétakilövőt adtak-vettek, de a falubelieket mindez nem érdekelte. Egy másik településen a választók bizalmat szavaztak annak a férfinak, aki ellen most is eljárás folyik, mert 222 milliót csalt el. Papíron 1990 óta szabad választások vannak Magyarországon.

Sokszor egy kis ráhatással manipulálható, kire húzzák végül az ikszet a legkiszolgáltatottabbak. Egyes borsodi falvakban húszezret is fizettek egy-egy szavazatért, miközben Budapest belső kerületeiben csak ennek a fele volt a tarifa. Találtunk olyan falut, ahol mindenki a Fideszért él-hal, akkor sem szavaztak volna másra, ha fizettek volna érte.

Ez a cikk tényfeltáró videós műsorunk, a Szabadon leirata alapján készült.

A választások előtt három nap alatt széltében-hosszában bejártuk Kelet-Magyarországot. Volt, ahol tárt karokkal fogadtak, és voltunk olyan helyen is, ahol először meg akartak verni, de aztán meggondolták magukat, és inkább fogva akartak tartani.

Pedig csak arra voltunk kíváncsiak, hogy Magyarország elszigetelt falvaiban és városrészeiben kiknek mit ígérnek a helyi politikusok a szavazataikért: krumplit, pénzt, közmunkát vagy éppen valódi demokráciát?

Szakácsi, a NER-be integrált roma falu

A húsz évvel ezelőtt Hollandiából Szakácsiba költöző Elisabeth Van Aerde és Oláh Lajos küzdött egymással. Mindketten polgármesterek akartak lenni, Lajos már negyedjére, Elisabeth most először. A kétszáz lelkes faluban ölre menő harc dúlt az ötéves ciklusért.

Oláh Lajos eredetileg építési vállalkozó. 2014 óta vezeti a települést, papíron függetlenként. Most is pártlogó nélkül indult Magyarország egyik legszegényebb falujában, de ez nem jelent semmit – magyarázta a Szabadonnak.

„Inkább lélekben vagyok fideszes. Indulóként folyamatosan függetlenként indulok, de lélekben és hozzáállásban inkább fideszes vagyok. Nincs nekünk bajunk a Fidesz-kormánnyal. Amit ők segítenek, illetve amit ők alakítanak nekünk, kisebbségi romáknak, illetve a helyi településnek, nekünk elfogadható”

– summázta a polgármester, aki a Fidesz segítségének tudja be azt is, hogy az alig kétszáz lelkes falunak busza és bölcsődéje lett, meg azt is, hogy van közmunka dögivel. Volt olyan év, hogy hatvan ember dolgozott – ahogy errefelé mondják – a közfogiban. Szakácsiban nincsenek választási plakátok, pénzkidobás lenne. Mindenki tudja a dolgát – mondta.

Elmondom nekik az alternatívát, hogy mégis mi az, amire számíthatunk: a Fidesz-kormányra. Most már mindenki tudomásul veszi, illetve mindenki elismeri, hogy igen, a lehetőségünk abban a kormányban van, tehát a mindenkori kormányban van, aki a megélhetést tudja nekünk biztosítani”

– tette hozzá.

Oláh Lajos független, de vállaltan fideszes. Korábban ő mondta meg, kire kell szavaznia a falu népének; ma már nem kell. Tudják maguktól is
Oláh Lajos független, de vállaltan fideszes. Korábban ő mondta meg, kire kell szavaznia a falu népének; ma már nem kell. Tudják maguktól is

Nagy kincs errefelé a közmunka. Ez a lehetőség az egyik legnagyobb és legkecsegtetőbb ígérete Szakácsi jelenlegi polgármesterének is. A közmunka biztos bevétel a falubelieknek és biztos szavazat Oláh Lajosnak és a Fidesznek. Úgy tűnik, hogy egy egész roma falut sikerült integrálni a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe.

Ha a Fidesz nem adna, meg ha nem volna itt Szakácsiban nekünk közmunkaprogram, sok ember szerintem nem tudna elmenni sehova dolgozni”

– mondta Kalocsai Rafael, aki büszke arra, hogy a Fidesz szavazótáborát erősiti, és úgy gondolja, emiatt biztos a megélhetése.

Kalocsai Rafael arra szavaz, akire a polgármestere mondja
Kalocsai Rafael arra szavaz, akire a polgármestere mondja

Kende Anna szociálpszichológus azt mondja: a közmunka tökéletes példája a rendszerigazolás elméletének.

„Aki közmunkából él, még annak is van vesztenivalója. Adott esetben tarthat attól, hogy ha a dolgok változnak, még rosszabbak lesznek, mint eddig. Ez egy elég paradox jelenség, hogy miért rendszerigazoló mindenki, az is, aki a rendszer nyertese – nyilván ott érthető –, de az is, aki a rendszer vesztese, és miért olyan borzasztó nehéz változtatni valamin, amiről egyébként valamilyen szintig tudjuk, hogy nem igazán jó, de amíg lehetne rosszabb is, addig tartok a változástól, és inkább megőrzöm az ismert, de nem tökéletesen működő rendszert”

magyarázta a szociálpszichológus.

Kende Anna szociálpszichológus azt mondja: mindenkinek van vesztenivalója, még azoknak is, akik közmunkából élnek
Kende Anna szociálpszichológus azt mondja: mindenkinek van vesztenivalója, még azoknak is, akik közmunkából élnek

Mindezek ellenére a borsodi Szakácsi a Fidesz-szavazók egyik fellegvára. Kalocsai Richárd szerint azért szavaz mindenki a faluban a kormánypártra, mert arra kell. Meg azért is, mert a polgármester – Oláh Lajos – azt mondja.

„Ahogy nekünk mondja a polgármesterünk, mi azt tesszük itt, Szakácsiban. Oda húzzuk, ahova ő mondja, ahol ő áll.”

Oláh Lajos szerint viszont most már nem kell mondani a faluban senkinek, hova tegye az ikszet, mindenki tudja. Korábban kellett, de azok az idők már elmúltak. A módszer működik: 2022-ben az országgyűlési választásokon csak egy ember szavazott az ellenzéki listára náluk.

Hollandiából a csereháti nyomorba

Elisabeth Van Aerde húsz évvel ezelőtt világmegváltó tervekkel költözött Hollandiából Szakácsiba. Turistaparadicsomot akart varázsolni a csereháti faluból. A terve befuccsolt, de Elisabeth maradt, és elindult a választásokon. Állítása szerint Oláh Lajosnak volt egy kihívója, de megfenyegették, és visszalépett. Ezért már csak ő maradt.

„Amint regisztráltatta magát jelöltként, Lajos megfenyegette, ezért inkább visszalépett. Szóval csak egyetlenegy polgármesterjelölt maradt. Azt mondták neki, hogy nem jó , ha elindulna Szakácsi polgármesteri címéért, mert esetleg szenvedne emiatt. Vagy az autójának lenne valami baja, vagy a gumijainak”

– mesélte.

Elisabeth Van Aerde húsz éve még turistaparadicsommá akarta változtatni a falut. A terve befuccsolt
Elisabeth Van Aerde húsz éve még turistaparadicsommá akarta változtatni a falut. A terve befuccsolt

Szakácsi két táborra szakadt. Elisabeth támogatóinak többsége félt nyilatkozni a Szabadonnak, kivéve Balogh Elemért, aki szerint a polgármester megvette fél Szakácsit, és akik rá voltak szorulva, azokat „belerakta” a házaiba. Azt mondta: azzal fenyegette az embereket, hogy ha nem rá szavaznak, földönfutóvá teszi őket, ezért kényszerből voksoltak rá.

Ugyanezt mondja a polgármester, csak épp a vetélytársára. Meg még mást is.

„Eddig nem volt szükség szavazatvásárlásra. Nem akartam róla beszélni, de ha megkérdezed, akkor elmondom, hogy volt bent mellettem több család is, aki elkezdett nekem panaszkodni, hogy aki most indul ellenem polgármesterjelöltként, pénzt ígér a szavazatokért, illetve van még olyan család, aki az ő házában lakik. Azt is mondta, ha nem őrá fogja húzni a voksot, akkor ki fogja őket rakni, de minden szavazatért húsz-húszezer forintot fog fizetni”

– mesélte Oláh Lajos.

Kalocsai Rafael örülne, ha kapna húszezret a szavazatáért.

„Szavazás előtt húszezer forintot fog adni mindenkinek, aki őrá szavaz. Sokan szerintem el fogják fogadni, de nem biztos, hogy rá fognak szavazni”

– mondta a Szabad Európának.

Elisabeth Van Aerde visszautasítja a vádakat. Szerinte húsz éve segíti a rászorulókat, amivel csak tudja, és nem vár cserébe semmit.

Szakácsiban az elmúlt években egyáltalán nem láttak ellenzéki politikust. Ezzel szemben a forgatásunk utáni napon Sztojka Attila, a Fidesz kormánymegbízottja látogatta meg a csereháti falut. Nem hiába: Szakácsiban Oláh Lajos, a fideszes, de független régi-új polgármester vitte el a szavazatok csaknem 73 százalékát. Listán 112-en szavaztak a faluban a Fidesz–KDNP-re, ketten pedig a Mi Hazánkra. Vagyis a falubeliek több mint 98 százaléka szavazott a Fideszre.

Volt, ahol hitelt, italt, közmunkát és egy kis pénzt kaptak a voksokért. Ha ez nem volt elég, jött a fenyegetés.
Volt, ahol hitelt, italt, közmunkát és egy kis pénzt kaptak a voksokért. Ha ez nem volt elég, jött a fenyegetés.

Kampányterror

Jártunk két olyan borsodi faluban is, ahol csak arc és név nélkül mertek nyilatkozni az emberek. Míg Budapest belső kerületeiben tízezret kínáltak a szavazatokért, errefelé a dupláját. De ha nem megy pénzzel, van más módszer is a szavazatszerzésre – mondják Borsodban.

„A polgármester végett fenyegetnek engem a polgármester úrnak a rokonai a vonaton, a faluban. Úgyhogy nem merek sehova se lépni. Azzal fenyegetnek, hogy elvitetik a gyerekeket a gyámüggyel, pedig van olyan szegény család, aki tőlünk sokkal rosszabb körülmények közt él. Errefelé a legtöbben kamatos pénzből élnek, akik meg nem, azok a hivatalban dolgoznak, úgy van pénzük”

– mesélte a Szabadonnak egy borsodi asszony, aki azt kérte: se a nevét, se azt ne mondjuk el, hogy hol lakik, annyira retteg.

Van olyan borsodi falu, ahol az egyik aspiráns azzal fenyegette meg a családokat, hogy elviteti a gyerekeiket, ha nem rá szavaznak
Van olyan borsodi falu, ahol az egyik aspiráns azzal fenyegette meg a családokat, hogy elviteti a gyerekeiket, ha nem rá szavaznak

A szegénység nagy úr, a választásokkor pedig sokszor élelmiszerre lehet váltani a voksokat – mondta az egyik, neve elhallgatását kérő férfi, mi a bevett módi kampányidőszakban.

„Megveszi őket pénzzel, hitelt ad, csak hogy rá szavazzanak. Akik az italért vannak oda, azoknak ad több italt, esetleg elviszi őket dolgozni a rokonságához, akik meg rászorultabbak, látszik, hogy szegényebbek, azoknak meg adnak ennivalót”

– mesélte el a tapasztalatait.

Rácz Béla, az 1 Magyarország Kezdeményezés társalapítója szerint a kormányzati rendszer egyik célja az, hogy egy olyan rendszerben tartsa a szegényeket, amelyben arra mozgatja őket, amerre csak szeretné.

„A fő probléma a gazdákkal van, azokkal a pártokkal, akik visszaélnek a hatalmukkal, és ennyit néznek ki a magyarországi roma politikusokból és a magyarországi cigány szavazókból, hogy csak szavazógépként gondolnak rájuk. Én azt gondolom, hogy a felelősség az övék és mindazoké, akik ebben a rendszerben részt vesznek.”

Rácz Béla szerint a politikának busás hasznot hoz, ha szegénységben tartják a szegényeket
Rácz Béla szerint a politikának busás hasznot hoz, ha szegénységben tartják a szegényeket

A Motor úti gizda gazda

Szolnok, Motor út, az ország egyik leghírhedtebb romatelepe. Innen indult útjára Farkas Flórián is. Ő ment, de az évtizedes nyomorúság maradt. A Motor úton csak rejtett kamerával tudtunk forgatni. Gyorsan kiderült, hogy a választókörzet gazdája ukázba adta az itt élőknek, hogy ha idegent látnak, ne engedjék be, ha pedig kamerát, azonnal jelentsék. Jelentették is, és amíg vártunk, addig sem engedték, hogy vágóképeket készítsünk, mondván, az az övék, és szerintük közterületen nem lehet forgatni. Hívták, akit kellett.

Közben a Motor útiak egyre ingerültebb lettek. Többen azzal fenyegetőztek, hogy széttörik a kameránkat, majd az autónkat. Aztán fokozták, hogy megverik a stábunkat, de sikerült lebeszélnünk őket. Már épp indultunk volna, amikor azt mondták, hogy nem hagyhatjuk el a helyet, vissza fogják tartani a stábot. Közben megérkezett a hely gazdája, Hviszt Sándor.

Hviszt Sándor, a szolnoki nyomortelep gazdája
Hviszt Sándor, a szolnoki nyomortelep gazdája

A fideszes Sztojka Attila kormánybiztos által gründolt CiKöSZ nevű roma párt jelöltje, Hviszt Sándor a közösségi oldalán sem titkolja, hogy a Fidesznek gyűjti a romák szavazatait. Ő a Motor úti szegénynegyed gazdája, aki szerint nem forgathattunk közterületen. Amikor arra kérdeztem rá, hogy a jog szerint forgathatunk-e, azt válaszolta: a jog igen, de a tömeg nem örülne, és nyilván neki kellene visszatartania őket a lincseléstől, amit nem fog tudni megakadályozni.

A CiKöSZ
Úgy túlnyerték magukat a nemzetiségi választáson a fideszes romák, hogy kétharmados többséget szereztek. A CiKöSZ (Cigány Közösségek Szövetsége) vezetője Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, aki a Fidesz parlamenti képviselője is. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a roma nemzetiségi választáson leadott 96 ezer érvényes szavazatból a CiKöSZ 71.700-at húzott be, emiatt 35 mandátumot szereztek a 47 fős Országos Roma Önkormányzatban.

Ex-fegyverkereskedőből polgármester

Mága Zoltán hegedűművész öccse, Novák Csaba korábban illegális fegyverbizniszbe keveredett. Két Kalasnyikovot és három rakétakilövőt adtak-vettek. A bíróság elmarasztalta őt, de mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. Ez azonban a tiszabőieket cseppet sem érdekelte; elindult a választásokon, és meg is nyerte.

Napokig próbáltuk elérni, de nem reagált a megkereséseinkre. Fideszes kihívója időközben visszalépett, Novák Csaba ellenfél nélkül indulhatott a posztért. Egy, a falu vezetőségéhez tartozó férfi azt mondta a Szabadonnak: amikor még verseny volt a polgármesteri székért, rengeteg pénzt osztottak szét.

„Figyelj, egy családnak adtak nyolcmilliót, ilyen pénzeket fizettek. Így ment a választás, meg így megy. Ha nem lett volna ez a pénzosztás itt, egy árva húzást nem kaptak volna, mert nem szeretik őket. Megvették az embereket. Eleve vannak 10-15-en szavazóképesek, kaptak nyolcmilliót, ötmilliót, hárommilliót… Szerintem 150 milliót beletettek a választásokba”

– részletezte.

Novák Csaba egyedüli polgármesterjelöltként nyerte meg a választást a faluban. Saját magával versenyzett: egy szavazat is elég lett volna, hogy öt évre polgármester legyen, de 1088-ból végül 989-et megkapott.

Az újszentiváni csoda

A csongrádi Újszentivánon heten vágtak neki a választásoknak, de időközben többen visszaléptek. Rusin Csaba, a falu tavaly lemondott alpolgármestere szerint nagy a verseny. Van is miért.

„A polgármester fizetése még mindig az átlag fölött van. Van, akinek létkérdés, mert ha ezt nem tudja megszerezni, akkor éhen hal. Van olyan, akinek elege van mindenből, és ezért indul el. Van olyan, aki úgy ítéli meg, hogy még mindig van esélye egy év előzetes letartóztatás után is”

– mondta el.

A szerb határ melletti falutól évek óta hangos a média. A korábbi polgármestert, Putnik Lázárt 2019-ben fantomszerbek betelepítése miatt elítélték választási csalásért. 2022-ben bilincsben vitték el, mert a vád szerint több mint kétszázmilliós kárt okozott az államnak. Az időközin Bodó Imre nyert, aki most a Fidesz színeiben indult újra, és indult a nemrég szabadult korábbi polgármester is. Többször kerestük interjú miatt a szabadlábon lévő Putnik Lázárt, de nem reagált.

A jegyző szerint nem játék és mese a hivatali dolgozók élete Újszentivánon. Az övé sem
A jegyző szerint nem játék és mese a hivatali dolgozók élete Újszentivánon. Az övé sem

Bár sokan azt gondolták, hogy a faluban lenyugszanak a kedélyek a ’22-es időközi választások után, nem így lett. Azóta szinte minden nap olyan, mintha kampányidőszak lenne. Az önkormányzati dolgozók között is nagy a fluktuáció – mondta Újszentiván jegyzője.

„A munkavállalók becsületsértésnek, rágalmazásnak, a jó hírnevük megsértésének vannak kitéve a közösségi oldalakon, illetve folyamatos zaklatásnak. Ez olyan szintre durvult, hogy egyrészt az egyik képviselő több feljelentést is tett ellenem, a képviselőtársai ellen, a polgármester úr ellen is, a gyermekeim élet elleni fenyegetéseket is kaptak”

– mesélte Váczi Borbála, a település jegyzője.

A falu polgármestere, Bodó Imre szerint ez volt élete legcsúnyább és legbrutálisabb kampánya. A feljelentgetések szinte mindennaposak a hivatali dolgozók és a képviselők ellen. Nemrég fizikai atrocitás érte a jegyzőt.

„Kilépve az épületből a bizottsági ülésről, többen körbevettek, elkezdtek kamerázni, és amikor felszólítottam őket, hogy ne tegyék, akkor azzal vádoltak meg, hogy választási csalást készítek elő, hogy viszem haza a választáshoz kapcsolódó dokumentumokat. Nem volt más választásom, csak az, hogy a kényszernek eleget téve hagyjam, hogy kiforgassák a személygépkocsimat meg a táskámat is”

– idézte fel.

A választást végül Bodó Imre elbukta, az újszentivániak a költségvetési csalással vádolt Putnik Lázárt választották meg, aki korábban 17 évig vezette a falut. 2019-ben elítélték választási csalásért, két évvel ezelőtt pedig bilincsben vitték el, majd egy évig előzetes letartóztatásban volt. A vád szerint túlárazták a munkásszálló építését. A pénz egy részéből Putnik Lázár cége vett vadászházat, a többi pedig az érdekeltségébe tartozó szövetkezetnél kötött ki. Ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy elinduljon az önkormányzati választásokon, és a falu lakosait sem, hogy újra megválasszák polgármesternek.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG