Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Polyák Gábor: Bizonyosan összefügg az RTL megállapodása a kormányközeli 4iG-vel, és az rtl.hu átalakítása


A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székházának bejárata Óbudán, a Szépvölgyi Irodaparkban
A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székházának bejárata Óbudán, a Szépvölgyi Irodaparkban

Az RTL olyat lépett, amire senki sem számított: a kormányközeli 4iG-vel kötött megállapodást, egy olyan céggel, amely épp az ellenkezőjét képviseli, mint amit a csatorna – mondta a Szabad Európának Polyák Gábor jogász, médiakutató, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék, valamint a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Szerinte adta volna magát az RTL és a szintén német Telekom összefogása, a csatorna azonban engedményt tett – vélhetően gazdasági előnyök reményében. Cikkükent frissítettük az RTL reakciójával.

Nemrég jelentették be, hogy stratégiai partneri megállapodást kötött a kormányközeli 4iG Csoport és az RTL Magyarország. Mit szól ehhez a fejleményhez, mennyire tekinthető váratlannak, milyen folyamatok állhatnak a hátterében?

Tényszerűen az van, hogy a médiapiacnak az a szereplője, aki a híradójával továbbra is sok embert ér el, ahol nem csak a kormány üzenetei és narratívája tud megjelenni, egyszer csak stratégiai megállapodást köt azzal a távközlési céggel, amely teljesen egyértelműen a kormány kegyeltje, és az egész létrejötte egy politikai akarat eredménye, közpénzből, kínai hitelből, ami egy banánköztársaságot idéz.

A dolog optikája mégiscsak az, hogy valamiféle gazdasági előny reményében az RTL pont azzal a szereplővel köt paktumot, aki az ellenkezőjét képviseli mindannak, amit az RTL-hez szoktunk kötni mint a sajtószabadság egyik utolsó fontos, kiemelt védelmezője – nem leértékelve a többi független médiát, de az RTL elérése nyilvánvalóan továbbra is magas.

Ennek nagyon-nagyon rossz az optikája, és tegyük hozzá, hogy mi volt az alternatíva. Miután a magyar távközlési piac olyan fokon leegyszerűsödött a kormány folyamatos beavatkozásának köszönhetően, gyakorlatilag ugyanezt a stratégiai megállapodást egy céggel lehetett volna még megkötni: a Deutsche Telekommal, amely szintén német cég, mint alapvetően az RTL. Tehát a dolog ebből a szempontból is érdekes, hogy nem egymást erősítik a még megmaradt, egyébként fontos, német hátterű szereplők a magyar piacon, ahol mind a ketten egészen biztosan ilyen-olyan nyomásnak vannak folyamatosan kitéve, és mind a ketten lehetetlen versenyhelyzetben vannak.

Ha csak a televíziós piacot nézzük: a TV2 sok tíz milliárdos állami támogatással megerősítve tudta megelőzni az RTL-t a nézettségi versenyben. A 4iG ugyanilyen torz versenytársa a Deutsche Telekomnak a magyar piacon. Lett volna értelme összefogniuk. Nyilván naiv vagyok, de azt gondolom, hogy egy RTL–Telekom-összefogás adta volna magát. Ehhez képest mégis RTL–4iG-összefogást látunk, ami azt jelenti, hogy az RTL jelentős engedményt tett a Fidesznek.

A 4iG-t nem lehet leválasztani a Fideszről, olyan nincs, hogy a 4iG-re úgy tekintünk, mint egy átlagos cégre a piacon, a 4iG csak azért létezik, mert a Fidesz így akarta. Eszement mennyiségű közpénz van mögötte. A kisebbségi állami tulajdon pusztán arra jó, hogy ott van mögötte tőkebiztosítékként a magyar költségvetés. Nyilván a kínai hitelkonstrukció mögött is nagyon komoly kormányzati garanciák vannak. Tehát a 4iG egy politikai aktor, és ennek a politikai aktornak lett most a stratégiai partnere valaki, akiről eddig azt hittük, hogy gazdaságilag autonóm entitás, és ráadásul egyik fontos szereplője a sajtószabadságnak. Szóval ezt nem nagyon lehet úgy értelmezni, hogy ebből az RTL jól jöjjön ki abból a nézőpontból, ahonnan én nézem.

Még egy adalék: két hete derült ki, hogy az RTL teljesen váratlanul felmondott az rtl.hu online hírszerkesztőségben dolgozó újságíróknak, és megszünteti azt a fajta online hírszolgáltatást, amely az RTL Híradó anyagaira és az online újságírók munkájára épült, most pedig jött ez a bejelentés. Elképzelhető, hogy van bármi összefüggés a kettő között?

Elképzelhetetlen, hogy ne legyen. Olyan nincs, hogy két ilyen horderejű lépés – tekintsük ezeket gazdasági döntésnek – egymástól teljesen független. Az RTL visszavonul, elenged egy fontos felületet. Önmagában az, hogy az rtl.hu megszűnik önálló hírportál lenni, még lehetett volna egy szimpla üzleti döntés, hogy nem jött be.

Ezzel is indokolták elég szépen körülírva.

Igen, de aztán két hét múlva megszületik ez a 4iG-alku. Emögött is lehet gazdasági megfontolás egyébként, legyünk jóhiszeműek. Az RTL-nek megingott a televíziós piaci pozíciója éppen a torz versenynek köszönhetően, meg nyilván annak is, hogy a televízió mint olyan már nem ugyanazt a szerepet tölti be, mint évekkel ezelőtt. A streamingben hisz, az a zászlóshajó szolgáltatás, amit próbál eladni, felfuttatni. Keres egy olyan partnert, aki meghatározó a piacon, nem csak azért, mert a második legnagyobb szélessávúinternet-lefedettsége van, hanem mert a legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató, tehát csomagban a 4iG tudja a legnagyobb elérést garantálni az RTL+ számára, mert nagyobb, mint a Telekom kábeltelevíziós lefedettsége.

Tehát ez lehet magyarázat arra, hogy erősítik a streaminget. Nyilván nem lenne szükség exkluzivitásra, az nagyon-nagyon komoly előny, hogy valaki exkluzív, mert egy streamingszolgáltatás esetében az a lényeg, hogy minél többen elérjék. Ha valakinek exkluzív jogot adunk, az hosszú távon a saját fejlődésünk korlátozása. Itt jutunk el oda, hogy az én értelmezésemben van egy olyan politikai megfontolás mögötte, hogy ha nem a Telekommal, hanem a 4iG-val köt stratégiai szerződést az RTL, az mégiscsak politikai gesztus. Legitim partnernek ismeri el a 4iG-t, úgy tekinti, mint akivel érdemes üzletelni.

Ennek fejében lehet abban reménykedni, hogy például nem fogják még több állami támogatással torzítani a televíziós piaci versenyt. Lehet abban reménykedni, hogy legalább a streamingversenybe nem próbál meg valamilyen módon belenyúlni a kormány a TV2 javára. Tesz egy gesztust, és ennek fejében hasonlót vár. Szerintem azonban az elmúlt 14 évben nincs sikeres példa arra, hogy egy ilyen gesztus valóban megtérült volna.

Minden egyes alkalommal – bármelyik iparágat nézzük – a kis engedményeknek egyetlen kimenetele van ebben a korszakban: a bedarálás.

FRISSÍTÉS:
Kiss Kata Beáta, az RTL vállalati kommunikációs vezetője reagált Polyák Gábor elemzésére a media1.hu-nak:
„A véleményszabadság tiszteletben tartása mellett a cikkben megfogalmazott állítások és feltételezések valótlanok. Az RTL.hu átalakítása – ahogyan korábban is nyilatkoztuk – egy üzleti döntés eredménye. Olyan gazdasági mutatók kényszerítették ki a hírportál átalakítását, amelyek azt jelezték, hogy hosszútávon sem működtethető fenntartható módon az oldal. Piaci működésű szereplőként pedig olykor kellemetlen döntéseket is meg kell hoznunk. A döntést megelőzően az elmúlt egy évben minden érintett területi vezető bevonásával zajlottak egyeztetések az oldal jövőjével kapcsolatban. Az RTL.hu átalakítása és stratégiai megállapodásunk a 4iG Csoporttal nem áll semmilyen összefüggésben. Az RTL Magyarország a döntéseit üzleti és szakmai alapon hozza, hírszolgáltatása, ahogy 27 éve folyamatosan, most is független, és a jövőben az is marad.”

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG