Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin szerint az ukrán behatolás Oroszországba kísérlet Moszkva keleti offenzívájának megállítására


A planet.com augusztus 11-i műholdfelvételén az oroszországi Kurszki területen lévő Szudzsa gázelosztó állomásában esett kár látható
A planet.com augusztus 11-i műholdfelvételén az oroszországi Kurszki területen lévő Szudzsa gázelosztó állomásában esett kár látható

Az orosz elnök hétfőn azt mondta: az ukrán hadsereg behatolása a Kurszki területre, ami miatt több mint százezer civil menekült el – és zavarba jött a Kreml –, Kijev kísérlete az oroszok megállítására a kelet-ukrajnai Donbászban, és alkupozíciója javítására a lehetséges béketárgyalásokon.

Az orosz erők a csaknem egy hete tartó heves harcok után még mindig kapkodva igyekeznek válaszolni a meglepetésszerű ukrán támadásra, Putyin azonban kitart amellett, hogy az orosz hadsereg győzni fog.

Putyin a legmagasabb rangú biztonsági és védelmi tisztviselőkkel tartott megbeszélésén azt mondta, hogy az augusztus 6-án indult támadás Kijev azon próbálkozását tükrözi, hogy jobb tárgyalási pozícióra tegyen szert a háború befejezéséről szóló esetleges tárgyalásokon.

Érvelése szerint Ukrajna azt remélte, hogy a támadással nyugtalanságot kelthet Oroszországban, hozzátéve, hogy ezt a célt nem sikerült elérnie, és azt állította, hogy a támadás miatt megnőtt az orosz hadsereghez csatlakozó önkéntesek száma. Hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg ettől függetlenül folytatja kelet-ukrajnai offenzíváját.

„Nyilvánvaló, hogy az ellenség továbbra is próbálja destabilizálni a helyzetet a határövezetben, hogy ezzel megkísérelje destabilizálni országunk belpolitikai helyzetét” – mondta Putyin.

Alekszej Szmirnov megbízott kurszki kormányzó arról számolt be Putyinnak, hogy az ukrán erők tizenkét kilométer mélyen nyomultak be a Kurszki területre egy negyven kilométeres arcvonal mentén, és jelenleg 28 orosz települést tartanak ellenőrzésük alatt.

Szmirnov elmondta, hogy a művelet során tizenkét civil vesztette életét, és további 121 ember – köztük tíz gyermek – megsebesült. Körülbelül 121 ezer embert evakuáltak, voltak, akik maguktól hagyták el a harcok által sújtott területeket – közölte.

Az ukrán hadműveletet szigorú titoktartás övezi; céljai – különösen, hogy az ukrán erők meg akarják-e tartani az elfoglalt területeket, vagy csak rajtaütések indítására használnák őket – továbbra sem világosak. A Kremlt váratlanul érő, megdöbbentő manőver ellensúlyozza Oroszországnak az elmúlt hónapokban tett lankadatlan erőfeszítéseit az ukrán védelem áttörésére a kelet-ukrajnai frontvonal válogatott pontjain.

Oroszország látott már korábban is behatolást a területére a háború csaknem két és fél éve alatt, de a kurszki betörés a második világháború óta a legnagyobb támadás volt a területén, mérföldkövet jelent az ellenségeskedésben. Ez az első olyan alkalom, amikor az ukrán hadsereg áll egy behatolás élén ukránbarát orosz harcosok helyett.

Az előrenyomulás csapást mért Putyin törekvésére, hogy úgy tűnjön: Oroszországban a háború nagyrészt érintetlenül hagyja az életet. Az állami propaganda megpróbálta elbagatellizálni a támadást, a hatóságok erőfeszítéseit hangsúlyozta a terület lakóinak megsegítésében, és igyekezett elterelni a figyelmet arról, hogy a hadsereg nem készült fel a támadásra és gyors visszaverésére.

Kurszk lakói videókban panaszkodtak arra, hogy el kell menekülniük a határ menti területről, hátrahagyva a holmijukat, és Putyintól kértek segítséget, de az állami irányítás alatt álló orosz média szorosan elfojtja az elégedetlenkedő hangokat.

Meghalt az előzetesben az orosz zongoraművész, aki éhségsztrájkkal tiltakozott a háború ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:52 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG