Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendeződni látszik a belarusz sportolónő sorsa


A belarusz futónő a tokiói Narita reptéren, mielőtt felszáll a Bécsbe tartó gépre, 2021 . augusztus 4.
A belarusz futónő a tokiói Narita reptéren, mielőtt felszáll a Bécsbe tartó gépre, 2021 . augusztus 4.

Elrepült Tokióból Bécsbe Kriszcina Cimanouszkaja belarusz futónő, aki két nappal ezelőtt nem volt hajlandó hazaindulni az olimpiáról, mert attól tart, hogy a kormánya megbünteti.

Cimanouszkaja várhatóan Varsóba repül tovább, miután Lengyelország humanitárius vízumot adott neki.

A Lengyelországban élő belarusz ellenzéki politikus, Paval Latuska azt mondta, hogy a sportoló augusztus 4-én érkezik Varsóba, miután átszáll az osztrák fővárosban.

„Kriszcina Cimanouszkajának át kell szállnia, hogy eljusson Varsóba. Ma este érkezik Varsóba. Folyamatosan tájékoztatjuk Önöket” – írta Latuska a Twitteren.

Az Austrian Airlines járatának 16:05-kor kell Bécsbe érnie augusztus 4-én a Flightaware.com járatkövető weboldal szerint.

A lengyel külügy gondoskodik róla

A 24 éves Cimanouszkaja a lengyel nagykövetségről ment a tokiói repülőtérre, ahova augusztus 2-án menekült, miután nem volt hajlandó engedni, hogy a belarusz csapat illetékesei felkényszerítsék az egy nappal korábbi minszki járatra.

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Cimanouszkajáról továbbra is országa diplomáciai szolgálatai gondoskodnak.

Cimanouszkaja rendőri kísérettel érkezett a reptérre, és nem beszélt a rá várakozó újságírókkal. De korábban egy videointerjúban elmondta az AP-nek, hogy a csapat illetékesei „világossá tették, hogy hazatérve mindenképpen valamilyen büntetésre számíthatok”.

Emberrablási kísérlet?

Azt mondta, a fordulópontot az jelentette számára, amikor a csapat vezetői azt mondták neki, hogy „mások” elrendelték, hogy küldjék haza az olimpiáról, és „csak parancsba kapták, hogy ez legyen”. Ezek után attól tartott, hogy veszélyben lesz, ha visszatér Belaruszba.

A belarusz olimpiai küldöttség vezetője, Dzmitry Dauhalionak nem volt hajlandó nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy „nincs szava” – írja az AP.

Korábban a belarusz Nemzeti Olimpiai Bizottság azt közölte az állami hírügynökséggel, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), amely vizsgálatot indított Cimanouszkaja vádjai miatt.

Vizsgálódik a NOB

A NOB augusztus 4-én bejelentette, hogy meghallgat két belarusz tisztviselőt, akik állítólag benne voltak a Cihanouszkaja hazavitelére tett kísérletben. Mark Adams, a NOB szóvivője szerint ez része annak a fegyelmi eljárásnak, amelyet „a tények megállapítására” indítottak Cimanouszkaja ügyében.

A vizsgálat során meghallgatják a két tisztviselőt, akik állítólag azt mondták Cimanouszkajának, hogy a közösségi médiában tett bíráló megjegyzései miatt korán kell hazatérnie. A NOB Artur Sumak és Jurij Mojszevics néven azonosította őket.

Cimanouszkaja nehézségei akkor kezdődtek, amikor edzői azt mondták neki, hogy részt kell vennie egy olyan versenyen, amilyenen még soha nem indult. Ezt bírálta a közösségi médiában, és emberrablás kísérletével vádolta meg a tisztviselőket, mert erőszakkal akarták hazaszállítani.

A férje is elhagyta Belaruszt

A sportolónő visszautasított minden olyan véleményt, miszerint azt tervezte, hogy harmadik országba távozik.

„Mindaz, ami most történik, egyáltalán nem szerepelt a terveimben” – mondta az AP-nek.

Férje, Arszen Zdanevics állítólag elhagyta Belaruszt, és Ukrajnába utazott.

Azt mondta az AP-nek, hogy akkor döntött így, amikor Cimanouszkaja közölte vele, hogy nem jön vissza.

Zdanevicset több sajtóorgánum is idézi, amint azt mondja: reméli, hogy csatlakozhat a feleségéhez Lengyelországban.

Nem akar politikával foglalkozni

Az olimpikonnal történteket külföldön sokan Aljakszandr Lukasenka elnök rendszerének újabb kísérleteként látják arra, hogy elfojtsa az ellenvéleményeket, miközben megtorlóan lép fel az ellenzéki aktivisták és a független média ellen, mióta saját magát kiáltotta ki a 2020. augusztusi elnökválasztás győztesének.

A futónő mindazonáltal nem volt hajlandó a gondjait kapcsolatba hozni a belarusz politikai küzdelemmel.

„Nem akarok beleavatkozni a politikába – mondta. – Nekem a karrierem a fontos, csak a sport fontos, és csak a jövőmre gondolok – arra, hogyan folytathatom a pályafutásomat.”

Hozzátette: arra számít, hogy kirakják a válogatottból, de egyelőre „az egyetlen dolog, ami foglalkoztat, az a biztonságom”.

Más belarusz sportolók bevallottan a politika miatt disszidálnak

Közben egy másik belarusz sportolónő, Jana Makszimava atléta közölte: ő és olimpiai érmes férje úgy döntöttek, hogy gyermekükkel Németországban maradnak, miközben Belaruszban folytatódik a rezsim fellépése a demokráciapárti csoportok és a kormány bírálói ellen.

Makszimava férje, Andrej Kraucsanka tartja a belarusz rekordot tízpróbában, és ezüstérmet szerzett a 2008-as pekingi olimpián.

Makszimava augusztus 3-án az Instagramon azt mondta a belarusz helyzet romlása és a nemzetközi elszigeteltség kapcsán, hogy „most nemcsak a szabadságát, hanem az életét is elveszítheti bárki”.

„Itt lehet szabadon lélegezni és egynek lenni azok közül, akik népük, rokonaik és szeretteik szabadságáért harcolnak; biztosan győzni fogunk” – írta Makszimava, aki a szovjet időkben, Vilniusban született.

A Nasa Niva augusztus 3-án arról számolt be Telegram-csatornáján, hogy a belarusz főváros Vicjáz kézilabdaklubjának edzője Minszkből Ukrajnába menekült.

Júniusban az edzőt, Kansztancin Jakauleut letartóztatták és 15 napig fogva tartották, mert részt vett egy engedély nélküli kormányellenes gyűlésen.

“Nyomást gyakorolnak rám”: videóban üzent a belarusz sprinter
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00
Készült a Reuters, az AP és a dpa riportjának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG