Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendőrség: Nem büntetik, aki összegyűjti a kidobott visszaváltható palackokat


Visszaváltható palackokat keres a kukában egy férfi Budapesten, a Batthyány téren 2024. október 15-én
Visszaváltható palackokat keres a kukában egy férfi Budapesten, a Batthyány téren 2024. október 15-én

Ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackot gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre – olvasható a rendőrség portálján megjelent közleményben.

A rendőrség minden esetben szem előtt tartja, melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek, nem az a célja, hogy „a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassa; az ő tevékenységüket nem minősíti társadalomra veszélyesnek” – írják a police.hu oldalon.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az egészség, a környezet védelme közös érdek, ahogy az is, hogy a fenntarthatóság miatt a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön újrafeldolgozásra. „Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel” – áll a közleményben.

Mint írják, rendőri intézkedéssel csak annak kell számolnia, aki a palackgyűjtés közben kiborítja a kukát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik.

A Szabad Európának nyilatkozó szakemberek arról számoltak be, hogy noha a guberálás 2013 óta valóban büntethető, a rendőrség eddig is ritkán élt ezzel az eszközzel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a visszaváltható palackok gyűjtögetése elsősorban nem a hajléktalanságról, hanem a szegénységről, a rossz szociális helyzetben lévőkről szól, őket teszi a társadalom számára láthatóbbá.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG