Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokmilliárdos költség lenne elbontani az engedélyét ismét elvesztő balatonföldvári e-kikötőt


Munkagépek dolgoznak a kikötő építésén a balatonföldvári Nyugati strandon 2024. szeptember 29-én
Munkagépek dolgoznak a kikötő építésén a balatonföldvári Nyugati strandon 2024. szeptember 29-én

A Kúria múlt kedden megsemmisítette a balatonföldvári Nyugati strandon épülő és tiltakozásokat kiváltó kikötő engedélyét; ezzel harmadszorra kaszálta el a bíróság. Az új önkormányzati testületben a tiltakozó civilek kerültek többségbe, de még több pénz lenne elbontani a már majdnem kész kikötőt, amelyre elment mintegy kétmilliárd forint, amibe az önkormányzat belerokkanna.

A kikötő elbontásának költsége a logika alapján a kormányhivatalt és az önkormányzatot terhelné, mert a beruházó a kiadott engedélyek alapján építkezett, amelyeket később mindig megsemmisített a bíróság – mondta a Szabad Európának Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke, aki két társával mandátumot szerzett az új önkormányzati képviselő-testületben.

Mint mondta, az ítélethirdetéskor a Kúrián erről is említést tett a bíró a szóbeli indoklásban, hogy már az első bírósági ítéletben ki kellett volna mondani, hogy a strand az strand, a kikötő meg kikötő, és a két funkció nem összeegyeztethető.

Mostanra azonban nyolcvan százalékban kész van a Nyugati strandon épülő kikötő, amelyre a beruházó mintegy kétmilliárd forintot költött kilencszázmilliós állami támogatással. Herényi Károly szerint az elbontása még többe kerülne, vagy torzóként ott maradhatna a strand területén, ami a legrosszabb verzió, ezért nagyon sok szempontot kell figyelembe venni.

Ezért minden további lépésről csak azután tudnak dönteni, hogy megkapták a Kúria írásbeli ítéletét, amelyből kiderül, hogy milyen további lehetőségei maradnak a beruházónak és az engedélyező kormányhivatalnak. A Kúria a keresetük nyomán megsemmisítette a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal által kiadott engedélyt, és új eljárásra kötelezte a hatóságot.

Korábbi cikkünk a témában: Nem hagyják a strandjukat a földváriak, megtámadják a kikötőépítést engedélyező határozatot

A szóbeli indoklásban a Kúria kimondta, amit ők négy éve mondanak: hogy a strand az strand, a kikötő pedig kikötő, a kettő funkciója nem keverhető – mondta Herényi Károly.

Eddig háromszor semmisítette meg bíróság a beruházás újabb és újabb engedélyét. Az első kettőben kimondták, hogy a kikötő építése ellentétes a helyi építési szabályzattal. A harmadik engedélyezés előtt az önkormányzat módosította a szabályzatot, kivette azt a részt, amely megtiltja a kikötőépítést. Ezt is megtámadták, és a Kúria a civileknek adott igazat – emlékeztetett.

A munkagépek azóta is dolgoznak, pedig jelenleg nincs hatályos építési engedély, de szerinte a beruházó még nem kapta meg az írásbeli határozatot. Az írásbeli ítélet kézbesítése lehet két hét, de akár másfél hónapig is elhúzódhat.

A korábbi balatonföldvári képviselő-testület utolsó ülésén a még meglévő fideszes többség elfogadott egy olyan határozatot, amelyet a beruházó javasolt, hogy építene egy hidat a kikötőhöz a strand területén kívülről, így a használók nem a strandon keresztül közelítenék meg a mólót. Herényi Károly szerint ezt azért javasolták, mert a Kúria szóbeli ítéletében hivatkozott egy korábbi, hasonló ügyre, amelyben megállapították, hogy a strandon keresztüli áthaladás is ellentétes a jogszabályokkal, mert nem közterület, hogy átjárjanak rajta. Ezért találta ki a beruházó, hogy épít egy hidat, amely a Kvassay sétány végéből, a strand területén kívülről biztosítana bejutást a kikötőhöz.

Az erről szóló előterjesztést utolsó napján még elfogadta a testület, igaz, csak feltételes módban, ha a Kúria írásbeli ítélete alapján ez működőképes megoldás lehet.

Az egyesület jogi képviselője, Sebők Márton szerint ez csak félmegoldás, mert az átjárást megszünteti, de a strandfunkció továbbra is sérül a kikötővel, amelynek a területén nem lehet fürdeni – mondta Herényi. Ügyvédjüknek egyébként sokat köszönhetnek, bravúr volt a kúriai győzelem – jegyezte meg.

A fideszes polgármester, Holovits Huba maradt, az új testületben azonban többségbe került a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület. Három képviselőjük – köztük Herényi Károly – szerzett mandátumot a polgármesterrel együtt hétfős testületben. Egy független induló is bejutott, aki Herényi Károly szerint az ő értékrendjüket képviseli. Mellettük van két fideszes képviselő és a szintén kormánypárti polgármester, vagyis 4:3-as többségük van a civileknek – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Munkaterület lett a balatonföldvári strand, zöld jelzést kapott a kikötőépítés

Nem bosszúállásra készülnek, hogy megmutassák, milyen kemények, a város érdekei az elsődlegesek, olyan feltételeket szeretnének teremteni, hogy a város működőképes legyen és fejlődjön – hangsúlyozta.

Az a jövő titka szerinte, hogyan tudnak majd együttműködni a maradó, de kisebbségbe került fideszes polgármesterrel. A civilek testületi többsége sok lehetőséget ad, de nem erőből szeretnék megoldani a vitás kérdéseket, hanem az észszerűség és a jogszerűség alapján. Nem az lesz a szempont, hogy ki terjesztette elő a javaslatot, hanem a tartalma – ígérte. Minden képviselőnek van előterjesztési joga, de egy nagyobb beruházás elindítása összetett feladat, abban a polgármesternek is kiemelt szerepe van, ami nagyon sok egyeztetést követel meg.

Konkrét tervekről egyelőre nem beszélt, mert előtte látniuk kell, hogy mi áll rendelkezésre. A szóbeli egyeztetés alapján október 10-én lesz az új képviselő-testület alakuló ülése, elsőként el kell készíteni az önkormányzat gazdasági programját, ami a polgármester hatásköre. Azt már most is tudni, hogy az önkormányzat komoly adóssággal terhelt, és tele vannak félig kész beruházásokkal, amelyeket be kell fejezni – folytatta Herényi Károly, hozzátéve, hogy a kormány nemrég egy rendelettel elvonta az önkormányzatoktól a folyamatban lévő beruházásokra félretett tartalékokat, ezért nem lesz egyszerű gazdasági helyzetben Balatonföldvár.

Kerestük az ügyben Holovits Huba polgármestert is, amint válaszol a kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Az önkormányzat múlt kedden, a Kúria döntésének napján a Facebookon reagált az ítéletre. Azt írták, hogy a Kúria a döntésével véget vetett az évek óta folyó jogvitának. „A kúriai ítélet bontásra nem kötelezte a beruházót. Tehát ami eddig elkészült, az még biztosan ott is marad. Kérdés, hogy a beruházó a kikötő sorsáról milyen döntést hoz. Kártérítési pert indít-e az önkormányzat ellen? Ha igen, akkor a városnak több száz millió forintot kell fizetnie. Ez beláthatatlan pénzügyi nehézségek elé állíthatja Balatonföldvárt. A megoldást megtalálni már az új képviselő-testület feladata lesz a Nyugati strandon kialakult helyzetre” – írták.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendet kihasználva a polgármester e-kikötő építésére írt ki pályázatot, amelyet egyedüli indulóként a Balabo Kft. nyert, amely 897 millió forintos állami támogatást szerzett a beruházáshoz.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG