Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerbia mégsem utasítja ki a háborúellenes orosz aktivistát


Anton Bobriszev (archív felvétel)
Anton Bobriszev (archív felvétel)

A szerb belügyminisztérium visszavonta az Anton Bobriszev orosz háborúellenes aktivista kiutasításáról szóló korábbi döntését – jelentette be a szerbiai orosz diaszpóra háborúellenes szervezete, az Orosz Demokratikus Társaság.

Bobriszev nyolc éve költözött Szerbiába a feleségével, és háborúellenes megmozdulásokon vett részt Belgrádban. Tavaly júniusban tüntetést szervezett a Belgrádtól északkeletre fekvő Pančevóban az idén februárban oroszországi börtönében meghalt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására.

A belügyminisztérium szeptember 16-án elutasította ingatlantulajdonon alapuló ideiglenes tartózkodásiengedély-kérelmét, és felszólította Szerbia elhagyására. Három nappal később a minisztérium harminc napot adott neki a távozásra, múlt héten pedig elutasította a letelepedési engedélye meghosszabbítására beadott kérelmét, arra hivatkozva, hogy az aktivista „fenyegeti Szerbia biztonságát”.

Bobriszev és ügyvédje fellebbezései nyomán azonban a minisztérium október 23-án visszavonta a saját kiutasító végzését mindaddig, amíg a hatóságok elbírálják a fellebbezéseket – közölte az Orosz Demokratikus Társaság a Telegramon. „Ez azt jelenti, hogy Anton legálisan Szerbiában marad mindaddig, amíg nem születik döntés a fellebbezés fő tárgyában, a tartózkodási engedély megtagadásában azzal az indokkal, hogy »fenyegeti az ország biztonságát«. Ha a határozatot megerősítik, akkor perkeresetet nyújt be a közigazgatási bírósághoz” – áll a háborúellenes szervezet közleményében.

A szerb hatóságok egymás után vonják vissza az ideiglenes tartózkodási engedélyeket az orosz diaszpóra tagjaitól, akik részt vettek a tavaly nyári háborúellenes tüntetéseken. Ez azután kezdődött, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a Szerbiai Biztonsági Ügynökség (BIA) akkori igazgatója, Aleksandar Vulin ellen oroszországi kapcsolatai és egyebek miatt.

Szerbia két és fél éve nem hajlandó csatlakozni a hagyományos szövetségese, Oroszország ellen hozott nyugati szankciókhoz; a szerb tisztviselők azon kevesek közé tartoznak Európában, akik találkoznak a Kreml tisztviselőivel.

Tavaly júliusban megtagadták az ideiglenes tartózkodási engedélyt Vlagyimir Volohonszkij háborúellenes aktivistától, majd egy hónappal később Jevgenyij Irzanszkijtól. Mindketten egyértelmű háborúellenességüknek adtak hangot Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójával kapcsolatban. A minisztérium mindkét esetben közölte, hogy „biztonsági akadályok” gátolják tartózkodásuk meghosszabbítását. Márciusban a hatóságok ugyancsak biztonsági okokból elutasították a háromtagú orosz Tereh család állandó tartózkodásiengedély-kérelmét.

Augusztusban másodszorra is elutasították Jelena Koposzova orosz állampolgár állandó tartózkodásra irányuló kérelmét. A hatóságok szerint a szerb biztonsági szolgálatok olyan adatokkal rendelkeznek, „amelyek akadályozzák a kérés jóváhagyását”. Koposzova szentpétervári műfordító, 2019-ben a férjével és két gyermekével költözött Szerbiába, ahol házat vásárolt.

XS
SM
MD
LG