Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz háborúellenes aktivistát kényszerítettek Szerbia elhagyására egy civil szervezet szerint


Anton Bobriszev orosz háborúellenes aktivista (archív felvétel)
Anton Bobriszev orosz háborúellenes aktivista (archív felvétel)

Újabb orosz háborúellenes aktivista ideiglenes szerbiai tartózkodásiengedély-kérelmét utasították el, és felszólították az ország elhagyására – jelentette be október 16-án az Orosz Demokratikus Társaság.

A szervezet közleménye szerint a döntés azt mutatja, hogy az orosz állampolgárok „üldözése háborúellenes nézeteik miatt sajnálatos módon folytatódik Szerbiában”. A szerb belügyminisztérium (MUP) szeptember 16-án utasította el Anton Bobriszev ingatlantulajdonon alapuló ideiglenes tartózkodási engedély iránti kérelmét. Három nappal később a MUP újabb határozatot hozott, amelyben elrendelte, hogy harminc napon belül el is kell hagynia az országot.

Pjotr Nyikityin, az Orosz Demokratikus Társaság munkatársa elmondta a Szabad Európának, hogy Bobriszev fellebbezett mindkét döntés ellen. Ügyvédje egyúttal kérelmet nyújtott be a közigazgatási bírósághoz, hogy halasszák el az ország elhagyását előíró végzést, amire nem is kerülhet sor, amíg tart az eljárás az ideiglenes tartózkodás megtagadása miatt benyújtott fellebbezés ügyében.

Nyikityin beszámolója szerint Bobriszev háborúellenes megmozdulásokon vett részt Belgrádban, és 2023 júniusában tüntetést szervezett a fővárostól északkeletre fekvő Pancsovában Alekszej Navalnij ellenzéki politikus és Kreml-kritikus támogatására, aki idén februárban halt meg oroszországi börtönében.

A Szabad Európa a döntés tisztázására kérte a MUP-ot, amely nem engedélyezi, hogy Bobriszev ideiglenesen Szerbiában tartózkodjon, de nem kapott választ. Bobriszev és felesége nyolc éve költözött Szerbiába.

Az orosz diaszpóra háborúellenes tüntetéseken részt vevő tagjaitól 2023 nyarán kezdték megvonni az ideiglenes tartózkodási engedélyt, miután az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a Biztonsági Hírszerző Ügynökség (BIA) akkori igazgatója, Alekszandar Vulin ellen oroszországi kapcsolatai és más dolgok miatt.

2023 júliusában Vlagyimir Volohonszkij háborúellenes aktivistától, majd egy hónappal később Jevgenyij Irzanszkijtól tagadták meg az ideiglenes tartózkodási engedélyt. Mindketten egyértelmű háborúellenes hozzáállást tanúsítottak Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójával kapcsolatban. A MUP mindkét esetben közölte, hogy „biztonsági akadályok” álltak a tartózkodásuk meghosszabbítása útjában.

2024 márciusában a MUP megtagadta a tartós tartózkodási engedély kiadását a háromtagú, orosz Tereh családnak. A visszautasítást szintén biztonsági okokkal indokolták.

Újabb példa Jelena Koposzova orosz állampolgár esete, akinek augusztusban másodszor is elutasították az állandó tartózkodási kérelmét. A MUP a döntést azzal magyarázta, hogy a biztonsági szolgálat olyan adatokkal rendelkezik, „amelyek akadályozzák kérelmének jóváhagyását”. Koposzova szentpétervári műfordító 2019-ben férjével és két gyermekével költözött Szerbiába, házat is vásároltak.

A rendőrség és a BIA nem válaszol a Szabad Európa megkereséseire, amióta 2023 nyarán megkezdődött a háborút ellenző orosz állampolgárok kitiltása.

Szerbia két és fél éve nem hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz, és a szerb tisztviselők azon kevesek közé tartoznak Európában, akik találkoznak a Kreml tisztviselőivel.

XS
SM
MD
LG