Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hínárral vennék fel a versenyt a metánnal szemben

Több tucat hínárfajtával végeznek állami forrásból és irányítással kísérleteket Írországban, hogy kiderítsék, melyik működik a leghatásosabb metánblokkolóként a szarvasmarha vagy a birka takarmányába keverve. Európában népességarányosan itt a legnagyobb a metánkibocsátás.

A tengeri hínár metánblokkoló adalékanyagként való alkalmazása rögtön beindította az ír politikusok fantáziáját, akik vállalták az ENSZ 26., glasgow-i klímacsúcsán, hogy 2030-ra harminc százalékkal csökkentik az ország metánkibocsátását, de szeretnék mindezt úgy elérni, hogy ne kelljen csökkenteni a szarvasmarha-állományt. A metán a szén-dioxidnál nyolcvanszor jobban járul hozzá a globális felmelegedéshez.


Írországban az elmúlt tíz év alatt tíz százalékkal, 7,4 millióra nőtt a szarvasmarha-állomány. Az ország Európa egyik legnagyobb tej- és marhahúsexportőre.

Vannak azonban, akik szkeptikusak a kísérletekkel szemben, és azt hangsúlyozzák, hogy Írországnak meg kell állítania a szarvasmarha-állomány növekedését, ha 2030-ra csökkenteni akarja a metánkibocsátást, amely a Climate Watch jelentése szerint a legnagyobb Európában.

Sadhbh O’Neill, a Dublini Egyetem klíma- és környezetpolitikai oktatója is a kritikusok közé tartozik, mert szerinte „e megoldások kidolgozása időbe telik, ami nekünk nincs”.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG