Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Terrortámadás miatt emelnek vádat Robert Fico merénylője ellen


Robert Fico kórházba szállítása Szlovákiában 2024. május 15-én
Robert Fico kórházba szállítása Szlovákiában 2024. május 15-én

Terrorcselekménnyé minősítették át a vádakat a szlovák kormányfő ellen még májusban elkövetett merénylet ügyében – jelentette be Maroš Žilinka főügyész.

Május 15-én követtek el fegyveres merényletet az 59 éves szlovák miniszterelnök ellen. A 71 éves, lévai Juraj Cintula négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a kormányfőt, akit rögtön meg kellett műteni.

A tettest eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezték letartóztatásba.

Ehhez kapcsolódóan: Kiengedték a kórházból Robert Ficót

Maroš Žilinka csütörtökön közölte, hogy az összegyűjtött bizonyítékok alapján a vád tárgyát képező cselekményt a továbbiakban terrortámadásnak fogják minősíteni.

Kormánytisztviselők eleinte politikai indíttatású támadásról beszéltek, amelyet egy „magányos farkas” követett el, de később azt mondták, hogy „harmadik fél” is segíthette a merénylőt.

Ha bűnösnek találják, a vádlott életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Videó és képek a Fico elleni merényletről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:39 0:00

Az őrizetbe vett férfi állítása szerint csak bántani akarta a miniszterelnököt, megölni nem, mert nem értett egyet a kormány politikájával, többek között a különleges ügyészi hivatal megszüntetésével és az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállításával.

Fico régóta megosztó személyiségnek számít Szlovákiában és külföldön. Tavaly negyedszer tért vissza a hatalomba. Bírálói attól tartanak, hogy kormányzása alatt az ország szakíthat a nyugati irányvonallal, és Orbán Viktor Magyarországának útjára léphet.

Robert Fico 2006–2010 és 2012–2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, majd 2023 októberében ismét kormányfő lett.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG