Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakozásokkal és korlátozásokkal kezdődik a tanév


Felzárkóztató óra a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án (képünk illusztráció)
Felzárkóztató óra a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án (képünk illusztráció)

Másfél millió diáknak kezdődik el az új tanév. Több iskolában igazgató nélkül indul a munka, van, ahol emiatt tüntetnek is, és van, ahol csak gyermekfelügyelet lesz, mert hivatalosan már nem taníthatnak. Hatályba lépett az okoseszközök használatának iskolai korlátozásáról szóló kormányrendelet is.

A Szabad Európa is beszámolt a 245/2024. (VIII. 8.) kormányrendeletről, amely az elsőtől a tizenharmadik évfolyamig szabályozza, hogy ettől a tanévtől mely eszközök tiltottak a diákok számára az oktatási intézményekben, és melyek használhatók korlátozottan. A jogszabály két kategóriát határoz meg. A tiltott tárgyak közé tartoznak a közbiztonságra veszélyes eszközök, míg a korlátozottan használhatók közé az okostelefonok, illetve az internetelérésre alkalmas okoseszközök. A rendeletet sokan bírálták elsősorban azért, mert ahelyett, hogy alternatívát mutatva megpróbálná bevonni az okoseszközöket a tanítási folyamatba, kizárólag a tiltás, a korlátozás eszközével él.

Arról is írtunk, hogy amikor a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatója ellenszegült a mobiltelefonok iskolai használatát korlátozó intézkedésnek, augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette őt beosztásából a Belügyminisztérium. A gimnázium tantestülete elfogadhatatlannak tartja a döntést, ezért demonstrációt hirdettek a tanév első napjának reggelére a gimnázium elé, és tüntetnek a tervek szerint este is a Belügyminisztérium előtt.

Demonstrációt hirdettek Szegeden is, miután a kormányhivatal három nappal az iskolakezdés előtt – a NAV-tartozásokra hivatkozva – megvonta az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség több oktatási intézményének, iskolájának és óvodájának működési engedélyét. A döntés mintegy 450, főként hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermeket és családját hozta lehetetlen helyzetbe.

A két fővárosi intézménnyel együtt a szegedi Wesley iskolát is megszüntetik, az erről szóló határozatot péntek reggel kapta meg az intézmény. Itt emiatt több mint 140 gyerek tanévkezdése vált bizonytalanná, hiszen a szülőknek egy napjuk maradt arra, hogy új iskolába írassák be a gyerekeiket.

Az orosházi Wesley iskola is kapott pénteken határozatot engedélye visszavonásáról, de a szeged.hu értesülése szerint egy hónapot kaptak a gyerekek helyzetének rendezésére. A Telex arról ír: vasárnap este tiltakozó demonstrációt tartottak a békési intézménynél. Tóth Éva igazgató azt mondta, hogy hétfőn kinyitnak, tanítás helyett pedagógiai felügyeletet biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei kérik.

Szintén a Telex és a Népszava közöl összesítést arról, hogy több iskola is igazgató nélkül kezdi a tanévet. A Belügyminisztérium olyan igazgatók pályázatát utasította vissza, akiket egyébként a tantestület, a szülők és a diákok is támogattak. Jellemzően olyan iskolákról van szó, ahol a tanárok aktívak voltak a pedagógustiltakozásokban. A Népszava cikke szerint igazgató nélkül indítja a tanévet a Madách mellett a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium és a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola is.

Olyan intézmények is vannak, amelyek vezetésére hiába pályázott a korábbi igazgató a tantestület támogatásával, a minisztérium mégis úgy döntött, hogy nem folytathatja a munkát. Ez történt például Székesfehérváron a Vasvári Pál Gimnáziumban, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban, illetve Csepelen a Herman Ottó Általános Iskolában, a Katona József Általános Iskolában és a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG