Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törley Katalin: Bosszú a kedvelt iskolaigazgatók kirúgása


Törley Katalin beszél a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt a tanárok kirúgása miatt szervezett tüntetésen, 2022. október 3-án
Törley Katalin beszél a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt a tanárok kirúgása miatt szervezett tüntetésen, 2022. október 3-án

Elkeserítő és borzasztó, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium közkedvelt igazgatója nem folytathatja a munkáját, ugyanakkor nem csodálkozik a lépésen, bosszúnak tartja – mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, a gimnázium kirúgott tanára.

Fazekas Csaba igazgató leváltása úgy, hogy ő volt az egyedüli pályázó, beleillik abba a mintázatba, amit látunk a bántalmazó hatalom és az oktatási rendszer többi szereplője között – mondta a Szabad Európának Törley Katalin.

Más iskolákban is történt ilyen, úgy tűnik, ezek bosszúlépések, mert szakmai indokot nem nagyon lehet találni – jelentette ki.

Volt tanárként biztosan mondhatja a Kölcsey gimnázium esetéről, hogy az igazgató a szülők és a kollégák szerint is jól végezte a munkáját, az iskola az utóbbi években egyre népszerűbb lett, ezért a döntést csak bosszúként tudja értelmezni, mert a gimnázium több tanára is részt vett a tiltakozásokban. Amikor 2022. október elején kirúgtak öt tanárt – köztük őt is –, Fazekas Csaba kiállt mellettük és a diákok érdekei mellett, később pedig a munkaügyi perükben is tanúskodott – mondta Törley Katalin.

A 444.hu írta meg, hogy a Belügyminisztérium elutasította a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, Fazekas Csaba pályázatát.

„Valóban nem kapott támogatást a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatói feladatainak az ellátására benyújtott pályázatom. Ennél többet most nem esik jól írnom” – írta a lapnak.

A 2022 októberében elbocsátott öt kölcseys tanár munkaügyi pere 2023. április 13-án kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Törley Katalin és Palya Tamás, a pedagógustiltakozások két ismert alakja ekkor állt először bíróság elé három kölcseys kollégájával együtt mint felperes. Munkaadójuk, a Belső-Pesti Tankerületi Központ ellen nyújtottak be keresetet, mert jogszerűtlennek tartják az elbocsátásukat. Idén márciusban Fazekas Csabát is meghallgatták tanúként, aki már az elbocsátások idején is kiállt kollégái mellett.

Korábbi cikkünk a témában: Elkezdődött a Kölcsey gimnáziumból kirúgott tanárok munkaügyi pere

A karinthys tanárok munkaügyi perében már született elsőfokú, elutasító ítélet. A kölcseys tanárok következő tárgyalása augusztus 29-én lesz, ekkor már ítélet is várható – mondta Törley Katalin, aki abban bízik, hogy nekik kedvező döntés születik, mert van különbség a két per között, miközben nagyon hasonlítanak is egymáshoz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Székesfehérvári Tankerületi Központ elismerte, hogy elsősorban a kifizetetlen túlórák ügyében az iskola tanárai által indított perek miatt nem támogatták Horváth József igazgató pályázatát. A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium jelenlegi és volt diákjai, valamint a város fideszes polgármestere és országgyűlési képviselője is kifogásolta a döntést. Az elutasítás indoklás nélkül történt, más pályázó nem volt.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG