Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tim Walz minnesotai kormányzót választotta alelnökjelöltjének Kamala Harris


Tim Walz, Minnesota kormányzója megtapsolja Joe Biden elnök beszédet Northfieldben 2023. november 1-jén
Tim Walz, Minnesota kormányzója megtapsolja Joe Biden elnök beszédet Northfieldben 2023. november 1-jén

Kamala Harris Minnesota állam kormányzóját, Tim Walzot választotta alelnökjelöltjének kedden. A hírt az X-en jelentette be alig két héttel azután, hogy hirtelen ő lett a demokraták valószínű elnökjelöltje.

„Büszkén jelentem be, hogy felkértem Tim Walzot, hogy legyen az alelnökjelöltem. Kormányzóként, edzőként, tanárként és veteránként elkötelezett az olyan dolgozó családok mellett, mint amilyen az övé. Nagyon jó, hogy a csapatunkban tudhatjuk. Most pedig kezdjük a munkát. Csatlakozz hozzánk!” – írta kettejük fotója mellett Kamala Harris.

A páros este már együtt vesz részt egy kampánygyűlésen Philadelphiában.

A hatvanéves Walz személyében egy olyan középnyugati kormányzóra, veterán katonára és szakszervezeti támogatóra esett Harris választása, aki sokat tett az ambiciózus demokrata program megvalósításáért a saját államában, beleértve az abortuszjogok átfogó védelmét és a családok nagyvonalú támogatását.

Harris a munkatársai szerint azt reméli, hogy Walz révén erősítheti kampányát a Közép-Nyugaton, amely az elnöki politikában kritikus térség, gyakran szolgál ütközőként a demokrata elnökjelöltek számára. A pártot továbbra is kísérti Trump 2016-os michigani és wisconsini győzelme. Trump 2020-ban elveszítette ezeket az államokat, de most nagy figyelmet fordít rájuk, miközben szeretne visszatérni a Fehér Házba, és figyelmét Minnesotára is kiterjeszti.

Harris – az első fekete és dél-ázsiai származású nő, akit valamelyik nagy párt elnökválasztáson elindít – tucatnyi alelnökjelölt személyét vette fontolóra, mielőtt egy maroknyi komoly indulóra szűkítette a kört, akik mindegyike fehér férfi. Amikor Walz mellett döntött, olyan visszafogott partnert választott, aki már bizonyította, hogy a demokraták számára fontos ügyek bajnoka.

„Nem meglepő, hogy a San Franciscó-i liberális Kamala Harris azt akarja, hogy a nyugati parti Tim Walz legyen az alelnökjelöltje. Walz azzal töltötte kormányzói idejét, hogy az Arany Állam képére formálja Minnesotát – mondta Karoline Leavitt, Trump kampányának sajtótitkára. – Walz megszállottan terjeszti széltében-hosszában Kalifornia veszélyesen liberális eszméit.”

Walz határozottan kiállt Harris mellett a Trump és J. D. Vance ohiói szenátor elleni kampányban. Egy múlt havi interjúban azt mondta a republikánusokról, hogy „egyszerűen hátborzongatók”. A demokraták magukévá tették és még jobban felerősítették az üzenetet.

Walz, aki Nebraskában, egy West Point nevű kisvárosban nőtt fel, társadalomismeretet tanított, futballedző és szakszervezeti tag volt a minnesotai Mankato West Gimnáziumban, mielőtt politikával kezdett foglalkozni.

Hat kongresszusi ciklusából az elsőt 2006-ban nyerte el egy nagyrészt mezőgazdasági dél-minnesotai körzetben, és mindenekelőtt a veteránok ügyének támogatásával tűnt ki. 24 évet szolgált a Nemzeti Gárdánál, ahol az őrmesterségig vitte, ami a hadseregben az egyik legmagasabb rang sorkatonák esetében.

2018-ban Egy Minnesota jelszóval indult a kormányzói székért, és több mint 11 százalékponttal győzött.

Walzot 2022-ben csaknem nyolc százalékponttal választották újra, republikánus kihívója dr. Scott Jensen oltásszkeptikus orvos volt. A republikánusok máig bírálják azért, ahogyan az erőszakba torkolló zavargásokra reagált, amelyek azután robbantak ki, hogy egy minneapolisi rendőr 2020-ban meggyilkolta George Floydot. A zavargások során egy rendőrőrsöt is felgyújtottak.

Walz alelnökjelöltsége segíthet a demokratáknak megtartani az állam tíz elektori szavazatát, és erősítheti a pártot a Közép-Nyugaton. Tim Pawlenty 2006-os újraválasztása óta egyetlen republikánus sem nyert kormányzóválasztást Minnesotában, de a párt főügyész- és államikönyvvizsgáló-jelöltjei 2022-ben közel kerültek a megválasztáshoz.

Trump 2016-ban mindössze másfél százalékponttal végzett a demokrata Hillary Clinton mögött az államban. Míg Biden 2020-ban több mint hét százalékponttal nyerte meg Minnesotát, Trump valótlanul azt állítja, hogy legutóbb ő győzött ott, és meg is tudja ismételni.

Minnesota két alelnököt adott már, Hubert Humphrey-t és Walter Mondale-t.

Krekó Péter: „Biden visszalépésével nőttek a Demokrata Párt esélyei”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:25:32 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG