Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 23 ezer ukrán férfi szökött át Moldovába a háború kezdete óta


Négy, Ukrajnából érkező illegális határátlépőt tartóztattak fel a moldovai határőrök
Négy, Ukrajnából érkező illegális határátlépőt tartóztattak fel a moldovai határőrök

Mintegy 23.500 ukrán férfi jutott át illegálisan Moldovába 2022 februárja, az Oroszország által indított háború kezdete óta – tudta meg a Szabad Európa moldovai szolgálata.

A háború kezdetétől tavaly év végéig mintegy 15 ezer, 18 és 59 év közötti férfi érkezett illegálisan Moldovába, a tendencia azonban jelentősen felgyorsult, miután az ukrán hatóságok áprilisban 27-ről 25 évre csökkentették a mozgósítási korhatárt a harctéri veszteségek miatt.

A moldovai határőrség adatai szerint az idei év első öt hónapjában több mint 7700 ukrán férfi lépett be illegálisan Moldovába.

Moldovának és Ukrajnának 1222 kilométer hosszú közös határa van. A Nyugat-barát Maia Sandu elnök vezette ország több ezer ukrán menekültnek – főként nőknek és gyerekeknek, de férfiaknak is – nyújtott menedéket.

Az ukrán hatóságok elismerték, hogy a veszteségek magas száma és a frontvonal beállása csökkentette a háború első hónapjainak hazafias lelkesedését, amikor 260 ezerről hétszázezerre nőtt az ukrán hadsereg létszáma.

A mozgósítás nem zökkenőmentes, sok férfi bujkál, hogy elkerülje az egyre gyakoribb ellenőrzéseket az ukrán városok utcáin és tömegközlekedési eszközein.

A moldovai jogszabályok négyféle védelmet biztosítanak a külföldieknek: menekültstátusz, humanitárius védelem, politikai menedékjog és – a tavaly márciusban bevezetett – ideiglenes védelem.

Az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta eltelt 14 hónapban a hivatalos adatok szerint csaknem 12.800 ukrán kapta meg ezt.

Ruslan Galusca, a moldovai határrendőrség vezetője azt mondta a Szabad Európának: azokat az ukránokat, akiket a moldovai határ illegális átlépése után azonnal elkapnak, vagy akik hivatalosan nemzetközi védelmet kérnek egy rendőrőrsön, „nem szankcionálják illegális belépés miatt”.

Ehhez kapcsolódóan: Posztszovjet perspektíva, liberális pedigré – Kallas észt miniszterelnök lesz az EU következő csúcsdiplomatája

Februárban Moldova nyugati szomszédja, az Ukrajnával hatszáz kilométeres közös határral rendelkező Románia arról számolt be, hogy a háború első két évében mintegy kilencezer ukrán lépte át illegálisan a határát.

Az illegálisan Moldovába belépő ukránok közül sokan továbbutaznának egy uniós országba. Sem Moldova, sem Ukrajna nem tagja az EU-nak, bár mindkettő megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel.

A moldovai rendőrség, amelyet egyre jobban aggaszt az embercsempész-hálózatok terjedése, próbálja kideríteni, hogy ki segítette az ukrán férfiakat a határátkelésben.

Vaszilij, egy ukrán férfi, aki áprilisban érkezett Moldovába, és Lengyelországba tart, a Szabad Európának azt mondta: tízezer dollárt fizetett az embercsempészeknek, akik egy motorcsónakon vitték át a Dnyeszter folyón Moldovába.

„Nem azért menekülök, mert nem szeretem Ukrajnát. A halál elől menekülök. Fájdalmas látni, hogy emberek halnak meg a hazámban; nem akarok én lenni a következő” – mondta.

XS
SM
MD
LG