Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump jól van a merényletkísérlet után, a történteket egymás után ítélik el bel- és külföldön egyaránt


Donald Trumpot Butlerben elvezetik a kampánygyűlésről a merényletkísérlet után, 2024. július 13-án
Donald Trumpot Butlerben elvezetik a kampánygyűlésről a merényletkísérlet után, 2024. július 13-án

Meglőtték egy pennsylvaniai kampánygyűlésen Donald Trumpot, egy golyó átfúrta a volt elnök jobb fülét. Az FBI merényletkísérlet ügyében indított nyomozást.

A július 13-i lövöldözésben két ember meghalt – az egyikük a feltételezett merénylő, a másik a tömegben állt. További két ember megsebesült a bűnüldöző szervek tájékoztatása szerint.

A republikánus elnökjelölt éppen elkezdte a beszédét a nyugat-pennsylvaniai Butler városában, amikor több puskalövés hallatszott. Sokan sikoltozni kezdtek.

Trump a jobb füléhez kapott, majd lekuporodott a szónoki emelvény mögé. A védelmével megbízott titkosszolgálati emberek felrohantak a pódiumhoz, és körülvették.

Miután felállt és elvezették, látni lehetett, hogy jobb fülét és arcát vér boríja. A titkosszolgálat ügynökei besegítették egy várakozó autóba, és elhajtottak.

Amikor levezették a pódiumról, a 78 éves exelnök a tömeg felé fordult, öklét a levegőbe emelte, és a hírek szerint azt kiabálta: „Harcoljatok, harcoljatok, harcoljatok!”

„Hihetetlen, hogy ilyesmi megtörténhet az országunkban” – írta Trump a saját, Truth Social című platformján a Pittsburghtől körülbelül ötven kilométerre északra fekvő Butlerben történt lövöldözés után.

Médiajelentések szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vette át a helyszíni nyomozást. Egyes források szerint merényletkísérletnek minősítették a lövöldözést.

Röviddel az eset után az X-en közzétett nyilatkozatában Anthony Guglielmi titkosszolgálati kommunikációs főnök arról számolt be, hogy a lövöldözőt semlegesítették.

Trump szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy az elnökjelölt egy közeli intézményben kapott orvosi ellátást.

Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója később közölte, hogy Trump elhagyta Butlert, míg Daniel Meuse republikánus képviselő a CNN-nek azt mondta: a volt elnök a New Jersey állambeli Bedminsterbe tart, ahol golfklubja van.

A lövöldözést kevesebb mint négy hónappal a november 5-i választások és két nappal a republikánus nemzeti konvenció megnyitója előtt követték el, ahol az üzletember és egykori valóságshow-sztár várhatóan bebiztosítja elnökjelöltségét.

Pennsylvania azoknak a kulcsfontosságú csatatérállamoknak az egyike, amelyek eldöntik a választás kimenetelét. Kamala Harris alelnök is kampányolt ott szombaton.

Trump kihívója, Joe Biden amerikai elnök azt mondta: hálás azért, hogy Trump biztonságban és jól van.

„Imádkozom érte és a családjáért, mindazokért, akik részt vettek a nagygyűlésen, miközben újabb információkra várunk – fogalmazott a közleményében. – Amerikában nincs helye az ilyen erőszaknak. Egy nemzetként, közösen kell elítélnünk ezt.”

Az FBI időközben bejelentette, hogy a lövöldöző a húszéves Thomas Matthew Crooks volt, akinek az indítéka egyelőre ismeretlen. Médiajelentések szerint egy háztetőről tüzelt, a kampánygyűlés helyszínének közvetlen közeléből.

Trump választási kampányának honlapján nem szerepel semmilyen más rendezvény a konvenció előtt. Trump „nagyon várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukeeban, a konvención” – olvasható az oldalon.

Vezető amerikai politikusok egymás után ítélték el a 2017 és 2021 között hivatalban lévő elnök elleni támadást.

„A politikai erőszaknak nincs helye hazánkban” – jelentette ki a demokrata Chuck Schumer, a szenátusi többségi vezetője az X-en, hozzátéve, hogy megdöbbent, amikor meghallotta a hírt, és megkönnyebbült, hogy Trump már biztonságban van.

„Ennek a békés kampánygyűlésen elkövetett szörnyű politikai erőszaknak nincs helye ebben az országban, egyhangúlag és határozottan el kell ítélni” – írta a republikánus házelnök, Mike Johnson ugyancsak az X-en.

„Az amerikai nép megérdemli, hogy ismerje az igazságot. Kimberly Cheatle titkosszolgálati igazgatót, valamint a belbiztonsági minisztérium és az FBI más tisztviselőit mihamarabb meghallgatják a történtekről a kongresszus illetékes bizottságai.”

A világ vezetői is sorban reagáltak a merényletkísérletre. Orbán Viktor az X-en azt írta: gondolatai és imái Trumppal vannak ezekben a sötét órákban.

Jóllehet a politikai erőszak ritka az Egyesült Államokban, több elnökre és elnökjelöltre lőttek már rá az ország történelme során.

A legutóbbi eset Ronald Reagan elnöké volt, akit súlyosan megsebesítettek, amikor 1981-ben egy rendezvény után elhagyta a washingtoni Hilton szállodát.

1975-ben Gerald Ford elnök ellen két merényletkísérletet is elkövettek.

Négy amerikai elnök – John F. Kennedy, Abraham Lincoln, James Garfield és William McKinley – politikai gyilkosság áldozata lett.

XS
SM
MD
LG