Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tucatnyian megsebesültek egy orosz légicsapásban Ukrajnában


Megrongálódott lakóház Konotopban 2024. szeptember 12-én
Megrongálódott lakóház Konotopban 2024. szeptember 12-én

Az inváziós erők energetikai létesítményeket támadtak csütörtökre virradóra az északkelet-ukrajnai Szumi területen található Konotopban. Tizennégy ember megsebesült.

Artem Szemenyikin, a város polgármestere azt írta a Telegramon, hogy legalább egy helyi kómába esett a bombázás után. Arra is kitért, hogy a légicsapások következtében egyes körzetekben megszűnt az áram- és a vízellátás, a szolgáltatás helyreállításán jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Tájékoztatása szerint jelentős kárt szenvedett az energetikai infrastruktúra. A regionális katonai adminisztráció arról számolt be, hogy az orosz hadsereg ezúttal is iráni gyártmányú kamikazedrónokat vetett be.

Oroszország rendszeresen támadja a kritikus energetikai infrastruktúrát Ukrajnában, hatalmas károkat okozva, erősen korlátozva a lakosság ellátását. Erre válaszul az ukrán hadsereg is egyre többször támadja Oroszországot pilóta nélküli repülőgépekkel, megrongálva egyebek mellett fontos olajipari létesítményeket.

Előző nap Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter közös látogatást tett Kijevben, ahol újabb segélycsomagot jelentettek be. Ennek értelmében az Egyesült Államok újabb hétszázmillió dollárral segíti a megtámadott országot, amit főleg az energiahálózat javítására fognak fordítani, míg az Egyesült Királyság további hatszázmillió fontot ajánlott fel támogatások és hitelgarancia formájában. A két külügyminiszter emellett aláhúzta, hogy gyorsan meg fogják vizsgálni Ukrajna azon kérését, hogy mélyebben Oroszország területén lévő célpontok ellen is használhassák a szövetségesek által szállított nagy hatótávolságú fegyvereket.

Ehhez kapcsolódóan: Washington és London továbbra is elkötelezett az ukrán győzelem mellett

Orosz ellenoffenzíva Kurszkban?

Eközben a friss jelentések szerint az orosz hadsereg ellentámadásba lendült a Kurszki területen, ahova augusztus elején ukrán csapatok hatoltak be, és visszavette az ellenőrzést több település felett. A DeepState ukrán elemzői csatorna arról számolt be a Telegramon, hogy Oroszország „aktív támadási műveletekbe kezdett, páncélozott járműveket szállítva át először a Szejmen, majd kisebb folyókon”. Értesülések szerint Korenovónál is összecsapásokra került sor.

Hodorkovszkij: Putyin órái meg vannak számlálva, ha az oroszok rájönnek, hogy háborúban állnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:55 0:00

Apti Alaudinov vezérőrnagy, a csecsen Ahmat különleges erők parancsnoka arról nyilatkozott, hogy tíz települést már sikerült visszafoglalniuk. „A helyzet kedvező – mondta. – Folytatjuk az ellenség visszatartását és felszámolását. Igen súlyos veszteségeket szenvedtek itt el, kezdenek rájönni, hogy nehéz lesz a területeket megtartani” – tette hozzá a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint.

XS
SM
MD
LG