Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kórházban adta meg magát a klíma, segítséget kér a Bethesda


Egy szülő gyermekénél a Bethesda Gyermekkórházban 2023. április 26-án
Egy szülő gyermekénél a Bethesda Gyermekkórházban 2023. április 26-án

Elromlott a fül-orr-gégészeti műtő speciális klímaberendezése a budapesti Bethesda Gyermekkórházban, emiatt bizonytalanná vált a műtétek tervezhetősége. Frissítés: A Magyarországi Református Egyház kifizeti a kórház elromlott klímaberendezésének teljes szerelési költségét.

A műtői klíma javításához, illetve további négy rendelő klimatizálásához kér segítséget közösségi oldalán az intézmény, amelynek összesen tízmillió forintra lenne szüksége ehhez.

A Bethesda Gyermekkórház Magyarország egyik legnagyobb gyermekkórháza, évente átlagosan 160 ezer járóbeteg és kilencezer fekvőbeteg ellátásáról gondoskodik.

Frissítés: A Magyarországi Református Egyház kifizeti a kórház elromlott klímaberendezésének teljes szerelési költségét. A reformatus.hu portálon megjelent közlemény szerint az összefogásban résztvevő számtalan támogatónak és a cégek felajánlásának köszönhetően klimatizálják a sürgősségi várakozót, a sebészeti betegőrző kórtermet, a neurológiai betegfogadó teret, az ADHD ambulancia vizsgálóját, a génterápiás kórtermet és az otthonlélegeztetési alváslabor helyiségét is.

Ehhez kapcsolódóan: Leállt az érsebészet Veszprémben, súlyos árat fizethetnek a betegek

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a napok óta tartó kánikulában több kórházban leálltak az operációk, van, ahol elromlott a klíma. Napokig nem tudnak operálni az Uzsoki utcai kórház műtőiben és a Szent János kórház traumatológiáján – írta meg először a Népszava. Az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot, a Jánosban 38 fokot mértek, ezért jelezték, hogy nem tudnak beteget fogadni. Ebben a két kórházban látják el a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát.

A Szent László Kórház gyermek-őssejttranszplantációs osztályán is rossz volt a klíma, az úgynevezett steril szobákban, a kétszer két méteres bokszokban 32 Celsius-fokban voltak bezárva a beteg gyerekek. Az ATV értesülése szerint itt már elvégezték a javítást, újra működik a klíma.

Legutóbb 2019-ben mérte fel a Magyar Kórházszövetség a hazai kórházak hűtési helyzetét, akkor a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nem volt klíma.

A műtőklímák hiányosságai miatt az alapvető jogok biztosa is indított vizsgálatot, amely 2021-ben zárult le. A jelentés komoly munkavédelmi hiányosságokat állapított meg.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG