Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz dróntámadások Kijevben


Az emberek szeptember 29-én kiürítették romos otthonukat az irányított bombákkal végrehajtott orosz támadás után
Az emberek szeptember 29-én kiürítették romos otthonukat az irányított bombákkal végrehajtott orosz támadás után

Eközben Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy Oroszország továbbra is elkötelezett eredeti háborús céljai elérése mellett.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője arról számolt be, hogy vasárnap éjszaka az inváziós erők újabb támadást indítottak az ukrán főváros ellen. A légvédelem megsemmisítette a pilóta nélküli repülőgépek és rakéták több hullámát, nem keletkezett jelentős kár a lelőtt eszközök lehulló roncsai miatt, és áldozatokról sem érkezett jelentés. Szeptemberben ez volt a tizedik orosz légicsapáshullám Kijev ellen.

Vasárnap óta négy ember vesztette életét az ellenséges bombázásban a Donyecki, a Herszoni, a Zaporizzsjai, a Harkivi és a Dnyipropetrovszki területen, harmincheten pedig megsebesültek.

Herszonban a kritikus infrastruktúrát vették célba, megrongálva egy gázvezetéket és egy közigazgatási épületet. Mikolajivban tűz ütött ki egy kritikus fontosságú létesítményben. A károk pontos mértéke nem ismert egyelőre, és áldozatokról sincs hír.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszországi Tatárföld és Baskíria különösen nagy árat fizet az ukrajnai háborúért

Oroszország hétfőre virradóra hetvenhárom drónt és három rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből hatvanhat drónt és egy rakétát leszedett a légvédelem. Eközben az orosz elnök a négy, részben megszállt ukrajnai terület annektálásáról szóló, 2022-es döntés második évfordulóján megerősítette, hogy a Kreml elkötelezett háborús céljai elérése mellett. „Az igazság a mi oldalunkon áll. Minden kitűzött célt el fogunk érni.”

Ukrainian Woman Rescued After Russian Bombing
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:58 0:00

A nemzetközi közösség azóta sem ismeri el ezeket a területeket Oroszország részeként, az ENSZ is több határozatában kiállt Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Balázs: ’56 tanulsága, hogy nem tanácsos felvenni a harcot az orosz agresszióval szemben

A Nyugat a háború kezdete óta töretlenül támogatja Ukrajnát, annak ellenére, hogy sokan attól féltek, hogy társadalmaiban egyfajta Ukrajna-fáradtság fog kialakulni, valamint a Kreml is nagy erőkkel dolgozik az egység gyengítésén.

Az ukrán fegyveres erők sikerrel megakadályozták, hogy a megszálló orosz hadsereg teljesen elfoglalja Luhanszkot, Donyecket, Herszont és Zaporizzsját.

Ukrainian Rescuers Record Deadly Russian Drone Attack
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Ukrajna augusztusban váratlan hadműveletet indított Oroszország határ menti területén, Kurszkban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ennek célja, hogy jobb pozíciókat érjenek el az esetleges béketárgyalásokon.

Putyin beszédében megismételte a Kreml invázióval kapcsolatos narratíváját, azt hangoztatva, hogy egy „neonáci diktatúra” eltávolításán dolgoznak, továbbá megkérdőjelezte az ukrán nemzet létét, illetve azzal vádolta a „nyugati eliteket”, hogy gyarmattá akarják tenni Ukrajnát, és hogy ellenségesek „mindennel szemben, ami orosz”.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG