Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb településeken tagadták meg a képviselői megbízólevelek átadását


A 2024. június 9-i választások egyik szavazóhelyisége Debrecenben
A 2024. június 9-i választások egyik szavazóhelyisége Debrecenben

Néhány napja írtunk arról, hogy a Győrben bejutott új önkormányzati képviselők nem kapták meg a megbízólevelüket. Miután panaszt tettek a területi választási bizottságnál, végül megkapják. Több más településen – a győrihez hasonló indokkal – októberig nem készül átadni a dokumentumot a jegyző a megválasztott képviselőknek.

Mostanáig nem kapták meg a megbízóleveleket a június 9-i választáson bejutott önkormányzati képviselők a Hajdú-Bihar vármegyei Gáborján és Váncsod településen – tájékoztatta a Szabad Európát több független helyi képviselő.

Megkerestük a két település közös önkormányzatát az ügyben. A jegyző úgy értelmezi, hogy az önkormányzati törvény felülírja a választási törvényt, így csak októberben kell átadniuk a megbízóleveleket.

„A törvény szerint 2024. október 1-jét kell a választás napjának tekinteni, ezt követően öt napon belül kell átadnunk a képviselői megbízóleveleket” – ismertette a Szabad Európa kérdésére az önkormányzat álláspontját a jegyző, Jenei Attila. Hozzátette: ő az önkormányzati törvény (Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi 189-es törvény, 146/J. §) alapján látja megalapozottnak ezt. Amennyiben a területi választási iroda megállapítja, hogy a jegyző jogértelmezése helytelen, akkor felülvizsgálja az álláspontját – jelentette ki.

Néhány napja hasonló helyzetről számoltunk be a győri önkormányzat kapcsán. Mivel ott az érintettek fellebbeztek az önkormányzat döntése ellen, ma délután mégis megkapják a dokumentumot a június 9-én megválasztott és októberben hivatalba lépő képviselők.

A győri képviselők panasza alapján indult eljárásban a területi választási bizottság kijelentette, hogy június 16-ig meg kellett volna kapniuk a megbízóleveleket. (A panasz beadásának határidejét vitatják a felek.)

Ehhez kapcsolódóan: Nem kaptak megbízólevelet a megválasztott győri önkormányzati képviselők

Nem befolyásolja a határidőt az októberi hivatalba lépés

Korábbi cikkünkben idéztük a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kérdésünkre adott válaszát, amely szerint a megbízólevelek átadására vonatkozó határidőt nem befolyásolja a képviselők és polgármesterek 2024. október 1-jével történő hivatalba lépése.

Az NVB szerint a törvény értelmében (a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény [Ve.] 206. § (1) bekezdése) a választás eredményét megállapító választási bizottság a választás eredményének jogerőssé válását vagy – ha az későbbi időpontra esik – a szavazás megismételtetését eredményezhető jogorvoslati eljárások jogerős befejezését követő öt munkanapon belül adja át a megbízólevelet a megválasztott képviselőknek. (Az egyéni választókerületben és a kompenzációs listán mandátumot szerző képviselőknek a kompenzációs listás választás eredményének jogerőre emelkedését követő három napon belül kell megkapniuk a megbízólevelet.)

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG