Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb túszt szabadítottak ki – közölte az izraeli hadsereg


A kiszabadult izraeli túsz, Kaid Alkadi testvére a fivére képét mutatja, miután 2024. augusztus 27-én megérkezett a dél-izraeli Beér-Sevába
A kiszabadult izraeli túsz, Kaid Alkadi testvére a fivére képét mutatja, miután 2024. augusztus 27-én megérkezett a dél-izraeli Beér-Sevába

Az izraeli hadsereg kedden közölte, hogy kimentett egy újabb túszt azok közül, akiket a Hamász október 7-én, a gázai háborút kirobbantó támadása során hurcolt el.

A túszmentés ritka örömteli pillanatot jelent az izraelieknek a hónapokig tartó háborúban, ám egyben újabb fájdalmas emlékeztető azokra, akik továbbra is fogságban vannak a nemzetközi erőfeszítések ellenére, amelyek célja egy olyan tűzszüneti megállapodás megkötése, amelynek részét képezné a szabadon engedésük.

A hadsereg közölte, hogy Kaid Farhan Alkadit egy alagútból mentették ki „egy összetett hadművelet során a Gázai övezet déli részén”, de további részletekre nem tért ki. Azt még nem tudni, hogy a volt túszt tűz alatt hozták-e ki, vagy hogy meghalt vagy megsebesült-e bárki a művelet során.

Az 52 éves férfi egyike volt annak az izraeli arab beduin kisebbséghez tartozó nyolc embernek, akiket október 7-én raboltak el. Biztonsági őrként dolgozott egy csomagológyárban a Magen kibucban, azoknak a mezőgazdasági közösségeknek az egyikében, amelyeket támadás ért. Két felesége van, és 11 gyermek édesapja.

A Hamász vezette fegyveresek mintegy 250 embert raboltak el az október 7-i támadásban, amelyben nagyjából 1200 embert öltek meg, főként civileket.

Izrael megtorló offenzívája több mint negyvenezer palesztint ölt meg helyi egészségügyi tisztviselők szerint, akik nem árulják el, hogy az áldozatok között hányan harcosok. Gáza 2,3 millió lakójának kilencven százaléka otthona elhagyására kényszerült, és súlyos károk keletkeztek az ostromlott területen.

Izrael úgy véli, hogy még mindig 108 túsz van Gázában, de több mint negyvenen már nem élnek. A többiek többsége az egyhetes tűzszünet során szabadult ki, novemberben, cserébe Izrael által bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátásáért.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG