Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra működhet a sorozatos szabályszegő bátonyterenyei akkufeldolgozó


A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitó napján, 2021. július 7-én
A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitó napján, 2021. július 7-én

Megadta az engedélyt a dél-koreai SungEel bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemének további működéséhez a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal. A sorozatos és szándékos szabályszegésekért százmilliós bírságot kapó akkufeldolgozó működését tavaly nyáron függesztette fel a hatóság, amely szerint mostanra minden rendben van.

Június 12-én közölte az illetékes kormányhivatal, hogy „szigorú hatósági kontroll alatt” újraindulhat a bátonyterenyei hulladékfeldolgozó működése – írja az Átlátszó.

Az üzem „sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályokat, mivel megsértette a hulladék elhelyezésére és a dokumentációra vonatkozó előírásokat, és előfordult, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel – idézi a lap a hatóság közleményét.

A dél-koreai céget hatszor büntette meg a hatóság, összesen több mint százmillió forintra, majd tavaly augusztusban felfüggesztették az üzem működését.

Az erről szóló határozatot csak közadatigényléssel tudta megszerezni a lap. Ebből kiderült, hogy a SungEel Kft. nem veszélyes kóddal látta el a veszélyes anyagokat tartalmazó Jelly roll hulladékot, amelyet a telephelyén szabálytalanul tárolt, jelentős részét pedig engedéllyel nem rendelkező vállalkozónak adta át, és illegális raktárakban tárolta.

Ehhez kapcsolódóan: Úgy kedvezett Brüsszelnek a kormány, hogy magáról sem feledkezett meg

A bátonyterenyei üzem munkahelyi levegőjében és a csarnokban vett pormintákban veszélyes szerves vegyületek (dimetil-karbonát, dietil-karbonát, metil-etil-karbonát, etil-karbonát, etilén-karbonát) voltak kimutathatók.

A kormányhivatal szerint a cég a hatóságok folyamatos ellenőrzése mellett az elmúlt tíz hónapban megszüntette a jogsértő állapotot, teljesítette a szigorú előírásokat, megszerezte a szükséges engedélyeit és elszállította az üzemben túltárolt hulladékot – olvasható a közleményben.

A közben polgármesterré választott Orosz István feljelentései nyomán indult eljárások a balesetek, a környezetveszélyeztetés és az illegálisan tárolt hulladékok ügyében még folyamatban vannak – írja a lap.

XS
SM
MD
LG