Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna az orosz elnök őrizetbe vételére szólította fel Mexikót


Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök

Mexikónak őrizetbe kellene vennie Vlagyimir Putyint, amennyiben eleget tesz a meghívásnak, és részt vesz a megválasztott elnök, Claudia Sheinbaum beiktatásán – írta a latin-amerikai országban működő ukrán nagykövetség.

„Bízunk abban, hogy a mexikói kormány minden esetben végrehajtja a nemzetközi elfogatóparancsot, és átadja az említett személyt az ENSZ hágai bírói szervének” – áll a kiadott közleményben.

Az ukrán diplomáciai képviselet emellett köszönetet mondott Mexikónak, amiért Volodimir Zelenszkij elnököt is meghívták az október 1-jei ceremóniára.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen háborús bűnök miatt

Juan Ramón de la Fuente, a mexikói külügyminiszteri poszt várományosa leszögezte, hogy a „szokásos protokoll” része minden olyan állam vezetőjének meghívása, amelyekkel hazája diplomáciai kapcsolatban áll, ebbe a körbe pedig Ukrajna és Oroszország is beletartozik.

Claudia Sheinbaum történelmi győzelmet aratott a júniusi mexikói választáson, ő lesz országa első női elnöke. Hatéves mandátuma októberben veszi kezdetét. Putyin és Zelenszkij is gratulált neki.

Ehhez kapcsolódóan: Elsöprő győzelem: Mexikó először választott női elnököt

A Nemzetközi Büntetőbíróság tavaly márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen a megszállt ukrajnai területeken élő gyerekek jogellenes deportálása miatt.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG