Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna elhárított orosz dróntámadásokról számolt be Kijev környékéről


Tűzoltók a halálos orosz bombázás után, 2024. július 3-án Dnyipróban
Tűzoltók a halálos orosz bombázás után, 2024. július 3-án Dnyipróban

Az ukrán fővárosi terület katonai adminisztrációjának vezetője közölte, hogy a légvédelem pilóta nélküli orosz repülőgépek újabb hullámát semmisítette meg csütörtökre virradóra.

Szerhij Popko arról tájékoztatott a Telegramon, hogy az orosz drónok „különböző irányokból” érkeztek, azonban „egyetlen eszköz sem érte el magát Kijevet”.

A hajnali 4 órai légi riasztást követően robbanásokat lehetett hallani a városból, de az illetékes szerint más zavar nem keletkezett, nem voltak sem sebesültek, sem komolyabb anyagi károk.

Az ukrán haderő a szerda éjszaka kilőtt huszonkét ellenséges drónból huszonegyet leszedett az ország középső és északi területei felett.

Járókelők Orbán kijevi útjáról: „Ez csak műsor”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:22 0:00

Eközben Dnyipro város hatóságai közölték, hogy a halottak száma hatra nőtt az előző napi orosz bombázást követően, amelyben több mint harmincan meg is sebesültek.

Borisz Filatov polgármester nemzeti gyásznappá nyilvánította július 4-ét, miután öt napon belül három támadás is sújtotta a háború előtt egymilliós lakosú várost.

A történtek nyomán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy küldjenek fejlett légvédelmi rendszereket és nagyobb hatótávolságú fegyvereket.

Nyilatkozatában elutasította a harctéri helyzet patthelyzetként való jellemzését, és aláhúzta, hogy az utóbbi hónapokban emelkedett a fegyveres erők létszáma, ugyanakkor leszögezte, hogy égető szükség van további eszközökre, amelyek még nem érkeztek meg.

Az elnök köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az újabb 2,3 milliárd dolláros katonai támogatási csomagért, amelyet szerdán jelentettek be. „Számítunk a további amerikai segítségre” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok újabb 2,3 milliárd dollárnyi katonai támogatást küld Ukrajnának

A washingtoni székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) azt írta legfrissebb jelentésében, hogy miközben Ukrajna új dandárokat állít ki „létszámproblémái megoldására (…) a késedelmes és elégtelen nyugati fegyverszállítások valószínűleg megakadályozzák mindezek felszerelését”.

Az ISW „döntő fontosságú tényezőnek” minősítette a „megfelelően időzített” nyugati segítségnyújtást abban, hogy Kijev képes-e megállítani az orosz offenzívát.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szerdai csúcstalálkozóján az ukrajnai helyzetről is egyeztetett. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, hogy a felek egyetértettek: a béketárgyalások orosz részvétel nélkül hiábavalók.

Oroszország, amely ragaszkodik a Krím félsziget és négy másik ukrajnai terület elcsatolásához, nem vett részt a júniusi, svájci békekonferencián.

A moszkvai védelmi minisztérium bejelentette, hogy megsemmisítettek egy ukrán MiG–29 vadászgépet a Dnyipropetrovszki terület egyik légi bázisán. Ezt Kijevből egyelőre nem erősítették meg.

Ehhez kapcsolódóan: Gyakran támadják az oroszok az ukrán támaszpontot, ahova szerintük az F–16-osok érkezhetnek

Harctéri jelentések szerint az inváziós erők jelenleg a donyecki Pokrovszk körzetében próbálnak főként előretörni.

Ennek ellenére a Zaporizzsjai területről is érkeztek hírek újabb áldozatokról. Ivan Fedorov helyi kormányzó tudatta, hogy szerdán két ember életét vesztette az orosz ágyúzásban, egy másik pedig megsebesült.

Legalább öt halálos áldozata van a Dnyipro elleni orosz támadásnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:09 0:00

XS
SM
MD
LG