Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

09:31 2022.05.10.

Macron is Orbánnal tárgyal az uniós olajembargóról

Orbán Viktor (j) és Emmanuel Macron a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án
Orbán Viktor (j) és Emmanuel Macron a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án

Az Európai Unió tagállamai még ezen a héten megegyezhetnek az Európai Bizottság javaslatáról, az Oroszországból származó kőolajimport teljes betiltásáról – mondta Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter.

„Azt hiszem, ezen a héten sikerül megegyeznünk” – mondta Beaune az LCI televíziónak, hozzátéve, hogy Emmanuel Macron francia elnök még kedden tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Magyarország a leghangosabb kritikusa az orosz olajjal szemben tervezett embargónak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn azt mondta, hogy sikerült előrelépést elérni, amikor Orbán Viktorral tárgyalt a tervezetről Budapesten. (Reuters)

10:03 2022.05.10.

Legalább száz civil maradt még az Azovstal acélműben a polgármester munkatársa szerint

Legalább száz civil rekedt a bunkerekben a dél-ukrajnai Mariupol acélművében, amelyet az oroszok intenzíven lőnek közölte a város polgármesterének munkatársa kedden.

„A katonákon kívül legalább száz civil maradt még az óvóhelyeken. Ez azonban nem csökkenti a megszállók támadásának intenzitását” – írta Petro Andrjuscsenko a Telegramon.

Hétfőn az ENSZ munkatársai azt közölték, hogy tudomásuk szerint az összes ottrekedt civilt sikerült evakuálni a vasárnapi akcióval.(Reuters)

10:12 2022.05.10.

Harkiv kormányzója: 44 civil holttestét találták meg egy márciusban lebombázott lakóház romjai alatt

Az ukrán hatóságok 44 civil holttestét találták meg egy Oroszország által márciusban lerombolt épület romjai alatt Izium városában, az észak-keleti Harkiv-régióban – mondta Oleh Sinehubov, a harkivi terület kormányzója kedden.

Az ötemeletes épület a benne lévő civilekkel együtt omlott össze – közölte a kormányzó.

„Ez az orosz megszállók egy újabb szörnyű háborús bűntette a polgári lakosság ellen”- tette hozzá.

A kelet-ukrajnai Izium városát Oroszország stratégiai fontosságú területnek tartja.

Sinehubov nem árult el részleteket arról, hogy pontosan hol volt az épület. (AP)

Ukrán katonák Izium közelében 2022. május 2-án
Ukrán katonák Izium közelében 2022. május 2-án

11:27 2022.05.10.

Észak-Korea „határozottan kiállt” Oroszország mellett

Kim Dzsongun (b) és Vlagyimir Putyin találkozója Vladivosztokban 2019. április 25-én
Kim Dzsongun (b) és Vlagyimir Putyin találkozója Vladivosztokban 2019. április 25-én

Észak-Korea szerint Kim Dzsongun vezető a győzelem napja alkalmából levélben gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és megerősítette, támogatja Oroszország lépéseit, amellyel megvédi „méltóságát” az „ellenséges erőkkel” szemben.

Az észak-koreai állami média szerint Kim Dzsongun a hétfői üzenetben méltatta Oroszország győzelmét az fasizmus elpusztításáért indított háborúban, és reményét fejezte ki, hogy az országaik továbbfejlesztik „stratégiai és hagyományosan baráti kapcsolataikat”.

A Koreai Központi Hírügynökség jelentése nem említette konkrétan Oroszország Ukrajna elleni háborúját, ugyanakkor azt írták, hogy Kim Dzsongun megerősítette Észak-Korea „határozott kiállását” Oroszország lépései mellett, amely „az ellenséges erők politikai és katonai fenyegetésének, valamint zsarolásának felszámolására, továbbá az ország méltóságának megőrzésére” irányul. (AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG