Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

11:32 2022.05.10.

ENSZ: Meghaladta a hétezret a civil halottak és sebesültek száma Ukrajnában

Hétfőig 3381 ukrán civil, köztük 235 gyermek halt meg, 3680-an pedig megsebesültek az Oroszország által február 24-én indított, indokolatlan háborúban – közölte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) kedden.

A regisztrált civil áldozatok többségét nagy hatóterületű robbanószerek okozták, például nehéztüzérségi lövedékek, rakéta-sorozatvetők, valamint a rakéta- és légicsapások.

„Az OHCHR szerint a civil áldozatok tényleges száma jóval magasabb, mert az információk beérkezése késik az olyan helyekről, ahol intenzív harcok folynak, és számos jelentés még megerősítésre vár” – írták a közleményben, kiemelve az olyan városokat, mint Mariupol, Izium és Popasna, ahol egyes jelentések szerint magas a civil áldozatok száma.

Civil halottak sírjai Mariupolban 2022. április 19-én
Civil halottak sírjai Mariupolban 2022. április 19-én
11:56 2022.05.10.

Ukrajnába látogat a német külügyminiszter, első útja Bucsába vezet

Kedden Ukrajnába érkezett Annalena Baerbock német külügyminiszter, a legmagasabb rangú német politikus, aki az orosz invázió február 24-i kezdete óta az országba látogatott.

Első útja a Kijev melletti Bucsa városába vezetett, ahol az orosz hadsereget háborús bűnökkel, civilek elleni kínzásokkal és gyilkosságokkal vádolják.

Moszkva, amely többször is tagadta, hogy az ukrajnai háborúban civileket célozna meg, „szörnyű koholmánynak” nevezte, hogy katonái civileket végeztek volna ki Bucsában, állításuk szerint a hamis vádak célja az orosz hadsereg lejáratása. (Reuters)

Annalena Baerbock német külügyminiszter Ukrajnában 2022. május 10-én
Annalena Baerbock német külügyminiszter Ukrajnában 2022. május 10-én

12:37 2022.05.10.

Azov-ezred: az oroszok rommá lövik az Azovstal acélművet

Az orosz harci repülőgépek az elmúlt 24 órában 34 alkalommal támadták a dél-ukrajnai kikötőváros, Mariupol hatalmas területen fekvő üzemét – közölte az Azov-ezred, az ukrán Nemzeti Gárda egyik egysége, az üzem utolsó védői.

Az ezred keddi közleményében azt írta, hogy az oroszok hadihajókról és szárazföldi tüzérséggel is lövik az Azovstal acélművet, valamint tankokat és más fegyvereket is bevetnek, miközben „megpróbálják elfoglalni az ukrán erődöt”.

Gyalogsági egységek továbbra is naponta próbálják megrohamozni az üzemet – tették hozzá a közleményben. (AP)

13:08 2022.05.10.

Jelentősebb segélyeket kér Brüsszel Szíriának, amely szintén megsínyli az ukrajnai háborút

Hajvágás egy szíriai menekülttáborban 2022. április 16-án
Hajvágás egy szíriai menekülttáborban 2022. április 16-án

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország ukrajnai inváziója tovább rontotta a szegénységben élő szíriaiak helyzetét, és sürgette az adományozókat, hogy nagyobb mértékben segítsék a közel-keleti országot, ahol több mint egy évtizede tart a polgárháború.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője egy brüsszeli adományozói fórumon azt mondta, hogy Szíria lakosságának 60 százaléka „élelmezési gondokkal küzd, és bizonytalan abban, hogy mikor ehet legközelebb”.

„Az orosz háború miatt emelkednek az élelmiszer- és energiaárak, ezért a szíriai helyzet is egyre rosszabb lesz” – jelentette ki.

Borrell arról is beszélt, hogy a 27 tagállamot tömörítő EU idén még további 1 milliárd eurót (378 milliárd forint) biztosít Szíriának, így az éves összeg 1,5 milliárd euróra (567 milliárd forint) emelkedik. Elmondta, hogy az unió jövőre is 1,56 milliárd eurót biztosítana az országnak.

A külügyi és biztonságpolitikai főképviselő kijelentette, hogy az EU fenntartja a szankciókat Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya ellen, és hangsúlyozta, hogy csak azután lehet normalizálni a kapcsolatokat, hogy a szíriai menekültek „biztonságban hazatérhetnek”.

A nem uniós tag Norvégia hétfőn közölte, hogy tavaly 1,5 milliárd koronával (55,6 milliárd forint) segítette a Szíriában és a szomszédos országokban élőket.

Tavaly az EU, az Egyesült Államok és más országok 6,4 milliárd dollárt (2300 milliárd forint) ajánlottak fel a szíriaiak és a menekülteket befogadó szomszédos országoknak, ez azonban jóval elmaradt az ENSZ által kért 10 milliárd dollártól (3600 milliárd forint). (AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG