Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
09:13 2022.03.26.

Sok a civil áldozat, fel nem robbant bombákat hatástalanítanak Harkivban

Az orosz bombázások rengeteg toronyházi lakást, raktárat és egyéb épületet tönkretettek vagy megrongáltak számos kerületben az ország második legnagyobb városában.

A BBC beszámolója szerint a szakemberek fel nem robbant bombák és tüzérségi lövedékek hatástalanításán dolgoznak. A keleti város mindössze 50 km-re van az orosz határtól, és folyamatos támadják az orosz csapatok. Az invázió kezdete óta sok civil meghalt vagy megsebesült Harkivban.

Egy férfi áll egy találatot kapott lakóházban, Harkivban, 2022. március 25-én.
Egy férfi áll egy találatot kapott lakóházban, Harkivban, 2022. március 25-én.

08:54 2022.03.26.

Visszavonta Oroszország besorolásait a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a döntést a háború miatt Oroszország ellen hozott szankciók alapján hozta.

A Fitch már március 7-én közölte, hogy felfüggeszti minden kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, március 15-én pedig az Európai Unió bejelentette, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb létesítményekre.

A Fitch Ratings március 23-án ismertette azt a szándékát, hogy az EU-szankciókat betartva, az unió által kijelölt április 15-i határidő előtt minden oroszországi entitás osztályzatát visszavonja. A cég szombaton Londonban bejelentette, hogy mindezek alapján visszavonta az Oroszországra eddig érvényben tartott "C" besorolásait.

Az MTI emlékeztetarra, hogy a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő intézet, a Moody's Investors Service és az S&P Global Ratings a héten szintén bejelentette, hogy az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankcióknak megfelelően nem nyújt többé adósbesorolást orosz jogi személyeknek.

08:49 2022.03.26.

Orosz tüzérségi tűz alatt Harkiv, Csenyihiv és Mariupol

Oroszország továbbra is erős tűzérségi támadás alatt tart több nagyvárost, írja a BBC
a brit védelmi minisztérium jelentései alapján. Ezek szerint Oroszország valószínűleg továbbra is nagy tűzerőt használja városi területeken, miközben megpróbálja csökkenteni veszteségeit, további polgári áldozatok árán.

A BBC szerint úgy tűnik, hogy az orosz erők vonakodnak nagyszabású városi gyalogsági hadműveletekben részt venni, inkább a légi és tüzérségi bombázásokat hatnak végre, nem válogatva a célpontok között, hogy demoralizálják az ukrán védekező erőket.

A közlemény szerint az orosz erők továbbra is ostromolnak számos ukrán nagyvárost, köztük Harkivot, Csernyihivet és Mariupolt.

08:37 2022.03.26.

Orosz erődemonstráció a Kuril-szigeteken

Japán sajtójelentések szerint Oroszország a vitatott hovatartozású Kuril-szigeteken hadgyakorlatozott napokkal azután, hogy Moszkva a háború nyomán hozott japán szankciók miatt megszakította a béketárgyalásokat Tokióval.

A hadgyakorlatra több mint háromezer katona vett részt, és több száz katonai felszerelést próbáltak ki a japán média szerint azon a területen, amelyet a Szovjetunió a második világháború végén szerzett meg Japántól, és amelyre Tokió még mindig igényt tart.

A Kuril-szigetek 1300 kilométer hosszan terül el a japán Hokkaidótól az orosz Kamcsatka félszigetig. A szigetcsoport a második világháború óta Oroszországhoz tartozik, de Japán igényt formál a négy legdélebbi szigetre, Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomai szigetcsoportra, amelyeket Északi Területeknek nevez.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG